Totalt berörs 56.000 elever, 30.000 barn, 568 förskolor och 185 grundskolor av den nya skolorganisation. Förenklat lyfts ansvaret för allt som har med förskola och grundskola att göra från de tio stadsdelarna och flyttas till två stora kommunala facknämnder i stället. Det betyder att styrningen av skolan centraliseras, vilket en majoritet av politikerna är för.
Tanken med förändringen är att det ska leda till en mer jämlik förskola och grundskola i Göteborg. Det ska inte spela någon roll vilken stadsdel eleverna eller barnen bor i eftersom kvalitén på undervisningen ska vara densamma, vilket den enligt bland annat Lärarförbundet inte är i dag.
– Skolorna i de olika stadsdelarna får väldigt olika mycket pengar i dag, vilket gör att man har olika mycket skolmaterial och lärarresurser, så det är inte likvärdigt, säger Elisabet Mossberg, ordförande i Lärarförbundet i Göteborg.
Högre kvalité på undervisningen
Den nya skolorganisationen ska vara igång den 1 juli 2018 och Linda Nygren, projektkoordinator på Göteborgs stad, har det övergripande ansvaret för just detta.
– Det är i snitt 46 procent av stadsdelarnas verksamhet som vi flyttar till de två nya centrala facknämnderna. Det gäller pengar, lokaler, personal och annat, säger hon till SVT Nyheter Väst.
Enligt henne så följs tidsplanen, men det är mycket som ska föras över till de nya förvaltningarna, bland annat de elva miljarder kronorna som förskolan och grundskolan har att röra sig med i dag.
– Förhoppningsvis kommer eleverna ganska snart att upptäcka att det är mer fokus på det pedagogiska arbetet och att kvalitén på undervisningen är högre, säger Linda Nygren.
Att den här kommunala centraliseringen skulle handla om ett steg mot ett förstatligande av skolan håller inte skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP) med om.
– Nä, det vill jag inte säga utan det här är hur vi löser skolfrågorna i Göteborg.