Bildens vänstra del visar två personer på en scen som håller i en mikrofon och gestikulerar, klädda i mörka kostymer, Lucas Simonsson och Carl Déman från Youtube-gruppen JLC . Den högra delen visar en kvinna som ser in i kameran. Ann-Louise Björnsson, chefsrådman förvaltningsrätten har en bokhylla i bakgrunden. Hon bär en röd klädsel och en scarf.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Guldtackorna ska inte betraktas som hittegods, enligt domen. Men vem som faktiskt äger dem är fortfarande oklart. Hör chefsrådman Ann-Louise Björnsson berätta mer i klippet. Foto: Claudio Bresciani/SVT

JLC-guldet var inte hittegods

Uppdaterad
Publicerad

Fyndet av 140 guld- och platinatackor på en vind i Mölndal är inte hittegods, enligt en ny dom i förvaltningsrätten. Det var hantverkare som hittade guldet där – men vem som räknas som ägare till tackorna är ännu inte klarlagt.

Guldtackorna hittades på vinden av hantverkare, och förvaltningsrätten har nu behandlat frågan om guldet kan räknas som hittegods – där slutsatsen är nej.

För att räknas som hittegods ska egendomen inte ha funnits i någons besittning vid tidpunkten då den hittades. Enligt domstolen har godset varit i någons besittning och lagen kan därför inte tillämpas.

– Vi har funnit att det är osannolikt att egendomen oavsiktligt skulle ha hamnat på vinden dolt bakom någon form av hylla, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Ann-Louise Björnsson.

Frågan om vem som är ägare till guldtackorna kvarstår fortfarande, och är fråga för en tvistemålsprocess i Göteborgs tingsrätt.

SVT Nyheter Väst har sökt hantverkarnas advokat som avböjer att uttala sig i nuläget.

Till höger: guldtackor på bänkskiva. Till vänster: Youtube-gänget JLC

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör JLC-duon berätta om guldstriden, i samband med rättegångsförhandlingarna om tvisten. Foto: Claudio Bresciani/TT, polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.