”Transvården i Göteborg är problematisk”

Uppdaterad
Publicerad

När Johanna Marseille flyttade till Göteborg valde hon att ha kvar sin hormonbehandling i Skåne. Hon är kritisk till transvården i Västsverige och menar att totalstoppet Sahlgrenska införde är diskriminering.

Transaktivisten Johanna Marseille flyttade till Göteborg för mer än tre år sedan. Trots det har hon valt att ha kvar sina hormonbehandlingar nere i Skåne för att undvika transvården i Västsverige. Även om det innebära höga transportkostnader för henne.

– Transvården i Göteborg är problematisk och har länge dragits med stora svårigheter, som jag personligen inte anser är ekonomiska, utan är administrativa.

”Är diskriminerande”

I början på februari kunde SVT Nyheter Väst berätta att Sahlgrenska universitetssjukhus sedan sex månader tillbaka infört ett totalstopp och inte tog emot några nya patienter för hormonbehandling vid könskorrigering. Nu är stoppet hävt, men Johanna Marseille menar att Sahlgrenska och endokrinmottagningen agerat felaktigt.

– Att bara utesluta gruppen transpersoner från hormonell vård är diskriminerande och ingenting annat än det. 

Johanna Marseille har varit med och protesterat mot remisstoppet och hört många kritiska röster bland vänner och på aktivistforum. Fyra personer har anmält Sahlgrenskas beslut om totalstopp på mottagningen till Diskrimineringsombudsmannen och två personer har gjort en anmälning till Patientnämnden.

Inget nytt problem

Västra Götalandsregionen menar att totalstoppet beror på ett missförstånd mellan politiker och ansvariga på Sahlgrenska gällande mottagningens finansiering.

– Totalstoppet oroade väldigt många patienter, lite grand i onödan tycker jag. Vi har tidigare beställt en utredning och bestämt oss för att vi behöver bygga ut och satsa på den här vården, säger Jonas Andersson (L).

Nu har regionen lovat 4,5 miljoner kronor för hormonbehandling vid könskorrigering. Johanna Marseille ser också positivt på att pengar nu skjuts till, men menar att vården i Västsverige har stått still i många år. Det har orsakat långa köer och mycket lidande hos patienterna. Köer som hon menar inte har uppstått över en natt.

– Jag hoppas verkligen att det sker en förändring med hjälp av de här pengarna, men att inbilla sig att det här är något nytt är att ljuga för sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.