Foto: Privat

Jonas Ljungberg: Vi måste prata om självmord

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att vara anhörig till någon som drabbas av psykisk sjukdom? Jonas Ljungberg har fått uppleva det på nära håll. Hans bror, brottaren Mikael Ljungberg, tog sitt liv 2004. – Hade någon sagt att han skulle begå självmord hade jag idiotförklarat personen, säger Jonas Ljungberg som medverkar i SVTs dokumentärserie Djävulsdansen.

Året 2004 blev ett tungt år för Jonas Ljungberg. Brodern Mikael Ljungberg, Sveriges främsta brottare, tog sitt liv till följd av en djup depression.

– Jag visste att han mådde dåligt. Det hade jag vetat i ett par år. Men hade någon sagt att han skulle begå självmord hade jag idiotförklarat personen, säger Jonas Ljungberg.

Anhörig

SVT står bakom dokumentärserien Djävulsdansen om att leva med psykisk ohälsa i sin närhet. I avsnitt två är Jonas Ljungberg med.

– För mig var det inget svårt val att vara med. Det är såpass viktigt att prata om. Även om jag fick samtalet i september när jag precis var klar med en stamcellsbehandling, säger han.

Jonas Ljungberg har leukemi, men mår i dag bra. Han är sjukskriven och jobbar 25 procent.

– Man måste vara positiv. Jag kan inte gräva ner sig. Livet måste gå vidare. Det finns alltid ljusglimtar – där fick jag en extra chokladbit till kaffet, säger han och skrattar högt.

Gick till terapeut

Hur hanterar man en så jobbig bortgång?

– Jag vet inte. Vi hade möjligheten att starta stiftelsen till Mikael Ljungbergs minne. Det var ett jätteviktigt sätt för mig att bearbeta sorgen. Och det var viktigt i sorgeprocessen att prata om det. Jag har inga bekymmer att prata om det.

Under intervjun poängterar Jonas ett flertal gånger om vikten att våga prata om psykisk ohälsa. Själv gick han till en terapeut efter sin brors bortgång.

– Det var jätteskönt att prata med en utomstående person, någon som ställde frågor som ingen annan gjorde. Sen hade jag flera vänner som var stöd.

Viktigt att vi vågar prata om det

Har du några tankar på vad vi behöver göra för att stoppa självmorden?

– Mikael var väldigt målinriktad, han satte upp mål och genomförde dom. Helgen innan hade han försökte ta sitt liv men misslyckades. Han prata om det, att han försökt. Han orkade inte leva, han mådde för dåligt. Men det finns säkert dom man kan vända. Mikael behövde någon att prata med. Och det är ju svårt om man själv inte vill.

Mikael Ljungberg gick på medicin ett tag och mådde bättre, och valde då att sluta med medicinen.

– Det är viktigt att anhöriga vågar fråga hur man mår, och inte ryggar tillbaka för svaret. Och sådana här serier är jätteviktiga. Det handlar inte om att Mikael var en känd person. Det är många som mår dåligt och har massa tankar. Vi borde stanna upp och lyssna på våra medmänniskor, säger Jonas Ljungberg.

”Tas inte på allvar”

Jonas Ljungbergs upplevelse är att psykisk ohälsa inte tas på tillräckligt stort allvar.

– Det borde läggas mer resurser på det. När Mikael pratade med läkare så var det lite ”aja han mår lite dåligt”. Det kändes som att ingen riktigt tog det på allvar. Ingen frågade heller hur jag mådde. Men jag fick bra stöd från mina vänner och min sambo.

Djävulsdansen ser du på torsdag 15 september kl. 21.00 i SVT1.

Fakta Djävulsdansen

Djävulsdansen är en dokumentärserie om att leva med psykisk ohälsa i sinnärhet. I Djävulsdansen skildrar programledarna Ann Söderlund ochSanna Lundell människor vars närstående lider av psykisk ohälsa. Vimöter starka livsöden där de berättar om djupa kriser men ocksåhopp, glädje och kärlek. Säsong 2. Säsongsstart var 8 september. Du kan du se första säsongen om medberoende i SVT Play.

I Sverige finns det minst en miljon anhöriga till personer med psykisk sjukdom och cirka 100.000 barn med föräldrar som har en psykisk sjukdom. Över 1.500 personer tar sitt liv i Sverige varje år.

Har du en anhörig som lider av psykisk ohälsa – här kan du få hjälp

Akut hjälp kan du få här:

Nationella hjälplinjen

Hjälplinjens telefonjour erbjuder psykologisk hjälp till människor i kris. Du kan ringa både för din egen del eller om du är orolig för någon i din närhet. Här erbjuder man ett första stödsamtal men ingen behandling eller upprepad kontakt.

Självmordslinjen

Telefon: 90101 dygnet runt

Eller chatt via mind.se

Om det inte är akut, finns en rad föreningar du kan vända dig till:

Anhörigas riksförbund

Anhörigas Riksförbund är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som stödjer anhöriga och anhörigvårdare oavsett ålder, kön eller diagnos hos den som vårdas.

Frisk och fri

Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, är en ideell förening som erbjuder stöd och hjälp för personer med ätstörningar och deras närstående.

Kuling.nu

Kuling.nu är en mötesplats på nätet för barn till föräldrar som mår psykiskt dåligt.

Livlinan

En sajt för dig som är ung och lever nära någon som mår psykiskt dåligt.

Riksförbundet Balans

För alla med erfarenhet av depression eller bipolär sjukdom, egen och som närstående.

Schizofreniförbundet

Förbund för personer med schizofreni eller liknande psykoser.

Svenska OCD-förbundet Ananke

Förening med uppgift att stödja människor med tvångssyndrom (OCD) och deras anhöriga.

Trygga Barnen

Ideell stiftelse som stöttar barn och unga (7-25 år) i hem med missbruks-, beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa.

UDDA (Ung depression och deras anhöriga)

Anhörigstöd i din kommun

Alla som vårdar en närstående kan ha rätt till någon form av stöd.Läs mer här.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anhörig

Mer i ämnet