Judoinstruktören Rolf Westlund visar fallteknik i sina judokläder i övningslokalen i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste träna, öva och lära sig att falla” – starta klippet för att se judotränaren Rolf Westlund i Göteborg visa sina bästa tips för att ramla på rätt sätt. Foto: Astrid Wickström/SVT

Judotränare i Göteborg lär seniorer att ramla rätt: ”Tänk att du är en boll”

Uppdaterad
Publicerad

Halksäsongen är här då många ramlar och faller illa. För att öva sig i fallteknik och undvika allvarliga skador samlas personer i åldern 65 plus på judoklubben i Göteborg.

– 85-åriga Sonja är den som är bäst på kullerbyttor, säger judoinstruktören Rolf Westlund.

Ibland är fallet oundvikligt, speciellt när vägarna är täckta av is eller om det stormar rejält. Då är det bästa man kan göra att falla på ”rätt” sätt för att undvika skador.

Varje år behöver ungefär 70 000 personer läggas in på sjukhus till följd av fallskador, de flesta av dem är äldre, enligt Socialstyrelsen.

Håller fallkurs för seniorer i Göteborg

Judoklubben Budo i Göteborg är en av klubbarna som håller kurser för åldersgruppen 65 plus. Där får man lära sig hur man ska falla för att minimera skador.

– Det är viktigt att man övar mycket. När man väl faller ska det sitta i muskelminnet, säger judoinstruktören Rolf Westlund.

Deltagaren Stefan Nilsson, 70 år, har gått på fallkursen i ett år och har redan fått användning av övningarna.

– Jag var ute och gick med hunden och ramlade. Jag tryckte ihop mig som en boll. Och det gick jättefint, berättar han.

Tre tips från judoinstruktören

  • Akta huvudet. Håll upp huvudet så att det inte slår i marken.
  • Ta inte emot dig med händer eller armbågar. Ta istället emot dig med underarmarna eller vrid kroppen så att du ”rullar in i fallet”.
  • Öva. När man väl ramlar är det svårt att hinna tänka, det ska sitta i musklerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.