Nu har forskarna kommit på ett sätt att ta tillvara på bärresterna. Foto: TT

Juiceindustrins bärrester blir nyttiga snacks

Uppdaterad
Publicerad

Bärresterna som blir över i juice- och smoothietillverkningen innehåller många näringsämnen och fibrer. Men resterna går till spillo. Nu har forskare, med Chalmers tekniska högskola i spetsen, tagit fram en metod för att göra resterna till nyttiga snacks.

Det blir väldigt stora mängder pressrester över från både frukt och bär när drycker produceras. Och de har hittills inte tagits till vara på, berättar Marie Alminger, bitrände professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers institution för biologi och bioteknik.

– Hittills har man nog inte riktigt värderat resterna utan sett det som ett avfall. Restmaterial innehåller ju en del vätska och är fuktiga. Vilket gör att man måste kunna ta hand om det rätt snabbt. Det är känsligt material och man måste hitta ett sätt att bibehålla de bra egenskaperna, säger hon.

Hittat en lösning

Men nu har forskare hittat ett sätt för att ta hand om resterna, nämligen genom att torka dem och mala ned till ett pulver. Det använder man sedan i en process som kallas extrudering.

– Det använder man när man gör ”puffade” produkter som till exempel havrefras. Man använder ett högt tryck och blåser in luft i en produkt som man blandar med till exempel havremjöl och andra ingredienser. På så sätt skapar man en spröd konsistens, säger Marie Alminger.

Blåbär och äpplen

Hon hoppas på att produkten, ett nyttigt snack, snart kommer att finnas på marknaden.

– Hälsosamma snacks är en produkt som växer över hela världen. Vi vill att det ska bli en verklig produkt och att det ska komma till användning. Vi hoppas att det ska leda till att det ska finnas på marknaden om cirka två år, säger Marie Alminger.

Hon säger att det finns många möjligheter att vidareutveckla produkten och hitta fler juicerester att ta till vara på.

– Vi har börjat med blåbärspressrester men också äpplen. Jag tror att man skulle kunna gå vidare och göra samma sak med fler frukter och grönsaker, säger Alminger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.