Det blir väldigt stora mängder pressrester över från både frukt och bär när drycker produceras. Och de har hittills inte tagits till vara på, berättar Marie Alminger, bitrände professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers institution för biologi och bioteknik.
– Hittills har man nog inte riktigt värderat resterna utan sett det som ett avfall. Restmaterial innehåller ju en del vätska och är fuktiga. Vilket gör att man måste kunna ta hand om det rätt snabbt. Det är känsligt material och man måste hitta ett sätt att bibehålla de bra egenskaperna, säger hon.
Hittat en lösning
Men nu har forskare hittat ett sätt för att ta hand om resterna, nämligen genom att torka dem och mala ned till ett pulver. Det använder man sedan i en process som kallas extrudering.
– Det använder man när man gör ”puffade” produkter som till exempel havrefras. Man använder ett högt tryck och blåser in luft i en produkt som man blandar med till exempel havremjöl och andra ingredienser. På så sätt skapar man en spröd konsistens, säger Marie Alminger.
Blåbär och äpplen
Hon hoppas på att produkten, ett nyttigt snack, snart kommer att finnas på marknaden.
– Hälsosamma snacks är en produkt som växer över hela världen. Vi vill att det ska bli en verklig produkt och att det ska komma till användning. Vi hoppas att det ska leda till att det ska finnas på marknaden om cirka två år, säger Marie Alminger.
Hon säger att det finns många möjligheter att vidareutveckla produkten och hitta fler juicerester att ta till vara på.
– Vi har börjat med blåbärspressrester men också äpplen. Jag tror att man skulle kunna gå vidare och göra samma sak med fler frukter och grönsaker, säger Alminger.