Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grävlingsfogden Ingemar Larsson som bor i Broddetorp norr om Falköping har grävlingen Källe som husdjur. Källe är mer eller mindre som en hund, men kanske med en mentalitet som en katt, enligt Ingemar. Foto: SVT

Ingemars ovanliga husdjur i Broddetorp: Tama grävlingen Källe

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen lätt sak att föda upp en grävling. Det vet grävlingsfogden Ingemar Larsson som bor i Broddetorp norr om Falköping. Hans husdjur Källe är mer eller mindre som en hund, men kanske med en mentalitet som en katt. Väldigt egensinnig och bestämd med vad han vill.

– Har han bestämt sig för något, då är det svårt att få honom att ändra uppfattning, säger Ingemar Larsson.

Det är inget Ingemar Larsson rekommenderar, att föda upp och tämja en grävling. Han har blivit biten otaliga gånger, men nuförtiden sker det inte så ofta.

Källe har blivit tio år och tar det rätt så lugnt. Blir han kliad på magen och får lite sylt att äta, då är han på gott humör.

– Han väger 20 kilo nu, men det är inför att han ska gå i ide inför vintern. Sedan till våren väger han hälften, då blir han lite lättare att bära, säger Ingemar Larsson.

Krävs tillstånd

För att få ha vilda rovdjur krävs tillstånd från länsstyrelsen, vilket Ingemar Larsson har. Detta då han föder upp grävlingar som används för att träna grythundar.

Grythundar är en typ av jakthundar som bland annat tränas för att jaga vilda djur som lever i gryt.

Vänja grythundar

Ingemar Larsson har 780 kvadratmeter övningsgryt och fem mer vilda grävlingar som används för att vänja grythundar vid grävlingar. Utan risker för vare sig hundar eller grävlingar.

Ingemar är grävlingsfogde för Västergötlands grythundsklubb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.