• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Hon kämpar för att stoppa kvinnlig könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. En som arbetar hårt för att stoppa ingreppet är Jamila Said Musse.

Hon är inte så lång, men har ett fast handslag. Man kan se att hon borde passat in i maktens korridorer i Somalia. Jamila Said Musse har tidigare varit vice minister för ”utveckling av kvinno- och familjeaffärer” i Somalia.

Redan där förde hon en kamp mot kvinnlig könsstympning. En kamp som har fortsatt i Sverige, här är kvinnlig könsstympning förbjuden sedan 1982.

Könsstympning

– Jag har arbetat med denna fråga i många år i Sverige, sen 90-talet. Men nu är det jättestort behov. Därför att det finns många killar och tjejer som har med sig en tradition och det gäller att vi satsar på dem. Och inte minst att vi berättar att det finns en lag mot det här i Sverige, säger Jamila Said Musse.

Hon arbetar just nu tillsammans med en kollega med att informera och diskutera könsstympning med nyanlända. För detta har de fått närmare en halv miljon kronor från Göteborgs kommun.

Och med så många nysvenskar från länder där traditionen är stark, blir det ett allt viktigare arbete.

– Kvinnlig könsstympning är en jätteviktig fråga, alla måste delta, och vi måste lyssna på allas olika synpunkter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsstympning

Mer i ämnet