Runt ett 70-tal personer befinner sig i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt, inräknat åtalade, anhöriga, advokater och säkerhetsvakter. Dessutom sitter ytterligare ett antal målsägarbiträden, representanter för personer som på olika sätt har drabbats av den ekonomiska brottsligheten, i ett annat rum intill.
Många av de åtalade är på fri fot och innan de kallas in i rättssalen står de utanför och samtalar lågmält med varandra. Huvudmannen i härvan, samt en kumpan, har suttit häktade en längre tid. De ler och nickar åt sina kamrater när de ser varandra inne i rättssalen.
Tvättade pengar användes till lyxkonsumtion
Männen står, som vi tidigare berättat om, åtalade för att ha omsatt miljontals kronor i svarta pengar genom att flytta dem över bankkonton och som sedan har använts till resor och lyxkonsumtion. En man, en ökänd gängkriminell ledargestalt i 30-årsåldern från Biskopsgården, räknas som den drivande i brottsligheten.
LÄS MER: Kraftig ökning av penningtvättsbrott
En rad andra yngre män, flera minderåriga, har enligt åklagaren dragits in i härvan genom att de har lånat ut sina bankkonton till huvudmannen och på så sätt försett honom med kontanter. Pengarna kommer enligt åklagaren bland annat från grova bedrägerier.
11 dagars rättegång
Härvan beskrivs som mycket viktig då polisen använt sig av den nya lagen om penningtvättsbrott, en lag som kommit att bli central i polisens kamp mot den organiserade brottsligheten. Kortfattat handlar det om att personer måste kunna visa var kontanter och dyra prylar kommer från. När personen inte kan visa hur pengarna tjänats in räknas de som komna av brottslig verksamhet. Det är alltså det den elva dagar långa rättegången kommer att handla om, åklagaren ska bevisa att knappt 4,5 miljoner svarta kronor har omsatts av ligan.
– Får vi männen fällda är det ett stort steg i utvecklingen och det kommer att innebära ett svårt avbräck för de kriminella nätverken i staden, har Robert Karlsson, chef för polisens regionala underrättelseenhet i Västra Götaland tidigare sagt.
LÄS OCKSÅ: Hopp om förändring i Biskopsgården
Åklagaren Jim Westerberg har bland annat nämnt de många tidigare ostraffade i härvan.
– Det är förfärligt att huvudmannen har lockat in så många relativt skötsamma unga personer i sin verksamhet.
Rättegången beräknas avslutas den 22 juni.
Om huvudmannen döms och fälls till fängelsestraff tros det bidra ytterligare till en på senare tid mycket lugnare situation i den hårt drabbade stadsdelen Biskopsgården.
Se tidigare inslag i SVT Play här.