En silhuett av en person sittande vid ett fönster, med bakgrund av gröna träd och naturligt ljus som strömmar in.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träffa ”Karin” som efter sin makes död blev ensamstående mamma till tre barn. Foto: Laura Vandelin/SVT

Karin och hennes tre barn riskerar att vräkas – efter pappans död

Uppdaterad
Publicerad

Hon är ensamstående mamma till tre barn, jobbar heltid och studerar – trots det riskerar Karin nu att bli vräkt.

– Bara i år har jag behövt dela upp min hyra tre gånger, säger hon.

Karin, som egentligen heter något annat, förlorade oväntat sin make för några år sedan. Då hade hon och barnen inte längre råd att bo kvar i villan utan flyttade till en hyresrätt.

– Skulderna bara växte, berättar hon.

Hör Karin berätta sin historia i klippet ovan.

Allt fler barnfamiljer vräks

Kronofogdens sammanställning från 2023 visar att fler och fler barn vräks från sina hem. Totalt drabbades 674 barn av vräkningar 2023 och antalet barn som vräks från sina hem har från 2017 ökat med 72 procent.

Antalet barn som blivit vräkta ökar. Foto: Grafik

Går snabbt att vräka personer i Sverige

Pia Kjellbom, lektor i välfärdsrätt vid Linköpings universitet, har under många år studerat barnvräkningar. Hon menar att det i dagsläget både går för snabbt och är för enkelt att vräka barn i Sverige.

– Man kan åka ut på 4-6 veckor. Om man jämför med exempelvis Tyskland, där det tar cirka 15 månader, så är det en kort tid.

Finns verktyg – men används inte

Däremot finns det ett undantag i hyreslagens 12:e kapitel där det framgår att om socialtjänsten inom en viss tid åtar sig betalningsansvar för hyran så kan en påföljande vräkning förhindras.

– Socialtjänsten har kännedom om alla barnvräkningar som sker, men när jag har frågat personer på socialtjänsten om de känner till det här undantaget i hyreslagen har jag aldrig fått ett jakande svar.

Pia Kjellbom, lektor i välfärdsrätt vid Linköpings universitet, har under många år studerat barnvräkningar. Foto: Linda Fredrikson

Vad tänker du om Kronofogdens roll?

– Jag kan inte se att de skulle kunna ha en annorlunda roll, de måste utföra sitt arbete och jobbar aktivt med bland annat barnkonventionen. Problemet ligger i att barn inte behandlas som egna individer, man bör inte kunna vräka barnen bara för att någon av föräldrarna inte kan betala hyra. Barn bör och ska bedömas självständigt av de sociala myndigheterna.

Vilka konsekvenser kan en vräkning få för barnen?

Det är svårt att säga något generellt om detta, men en vräkning kan få långtgående konsekvenser och kan påverka hela barnens vuxenblivande. Barn matas under hela barndomen med alla sina fina rättigheter, men om det samhälle som ska skydda dig inte gör det kan barnen få en helt annat syn på samhället.

Kronofogden arbetar inte efter nollvision

Magnus Ekström, kronoinspektör på Kronofogden, förklarar att myndigheten tar extra åtgärder vid en avhysning av en barnfamilj, men att man inte arbetar efter nollvisionen.

– Självfallet försöker vi undvika avhysningar av barn, men det är fler och fler som har svårt att betala sina räkningar och vi måste göra vårt jobb, säger han.

Vräkningar av privatpersoner år för år:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.