Karin, som egentligen heter något annat, förlorade oväntat sin make för några år sedan. Då hade hon och barnen inte längre råd att bo kvar i villan utan flyttade till en hyresrätt.
– Skulderna bara växte, berättar hon.
Hör Karin berätta sin historia i klippet ovan.
Allt fler barnfamiljer vräks
Kronofogdens sammanställning från 2023 visar att fler och fler barn vräks från sina hem. Totalt drabbades 674 barn av vräkningar 2023 och antalet barn som vräks från sina hem har från 2017 ökat med 72 procent.
Går snabbt att vräka personer i Sverige
Pia Kjellbom, lektor i välfärdsrätt vid Linköpings universitet, har under många år studerat barnvräkningar. Hon menar att det i dagsläget både går för snabbt och är för enkelt att vräka barn i Sverige.
– Man kan åka ut på 4-6 veckor. Om man jämför med exempelvis Tyskland, där det tar cirka 15 månader, så är det en kort tid.
Finns verktyg – men används inte
Däremot finns det ett undantag i hyreslagens 12:e kapitel där det framgår att om socialtjänsten inom en viss tid åtar sig betalningsansvar för hyran så kan en påföljande vräkning förhindras.
– Socialtjänsten har kännedom om alla barnvräkningar som sker, men när jag har frågat personer på socialtjänsten om de känner till det här undantaget i hyreslagen har jag aldrig fått ett jakande svar.
Vad tänker du om Kronofogdens roll?
– Jag kan inte se att de skulle kunna ha en annorlunda roll, de måste utföra sitt arbete och jobbar aktivt med bland annat barnkonventionen. Problemet ligger i att barn inte behandlas som egna individer, man bör inte kunna vräka barnen bara för att någon av föräldrarna inte kan betala hyra. Barn bör och ska bedömas självständigt av de sociala myndigheterna.
Vilka konsekvenser kan en vräkning få för barnen?
– Det är svårt att säga något generellt om detta, men en vräkning kan få långtgående konsekvenser och kan påverka hela barnens vuxenblivande. Barn matas under hela barndomen med alla sina fina rättigheter, men om det samhälle som ska skydda dig inte gör det kan barnen få en helt annat syn på samhället.
Kronofogden arbetar inte efter nollvision
Magnus Ekström, kronoinspektör på Kronofogden, förklarar att myndigheten tar extra åtgärder vid en avhysning av en barnfamilj, men att man inte arbetar efter nollvisionen.
– Självfallet försöker vi undvika avhysningar av barn, men det är fler och fler som har svårt att betala sina räkningar och vi måste göra vårt jobb, säger han.