• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Det framstår lite grand i media som att vi är på fallrepet och så är det ju inte såklart”, säger Sernekes vd Ola Serneke. Foto: SVT

Karlatornet – ett tidskritiskt projekt som fastnat på våning sju

Uppdaterad
Publicerad

Karlatornet, det som skall bli Nordens högsta byggnad – 245 meter över havet, har fastnat på våning sju. Bygget står still och Serneke som äger huset och marken runtomkring letar efter köpare. En väntan som nu börjar bli kritiskt lång.

Från början skulle Karlatornet vara färdigt 2019.  Nu några höstmånader från 2021 har ingen nödvändig ny delägare presenterats.

– Det är tidskritiskt, men å andra sidan så har vi haft tur. Marknaden har gått åt rätt håll och bostadsrättspriserna går uppåt, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

Coronaviruset i Västsverige

Ännu ingen köpare

Grovt sett kan vi säga att Serneke är en för liten aktör för att bygga ett 73 våningar högt, femmiljarderstorn själv. Bygget kräver medfinansiärer. Men den senaste tilltänkte köparen Oaktree Capital Management, som skulle köpt 80 procent, valde att coronapausa affären.

Hör Ola Serneke i klippet ovan om hur snart han räknar med att Karlatornet har en medfinansiär.

I september gick Serneke ut med att man satsar på att sälja inte bara delar av Karlatornet, utan även det tänkta kvarteret runt om – Karlastaden – som ett gigantisk paket. Men ännu har ingen köpare presenterats.

– Det framstår lite grand i media som att vi är på fallrepet och så är det ju inte såklart. Vi har vår ordinarie verksamhet som löper på och fungerar och vi har mängder med tillgångar som vi kan realisera och kan sälja om det skall behövas, säger säger Ola Serneke.

Kritiken ger bränsle

SVT har pratat med tre av varandra oberoende börsanalytiker och de ser tecken på en viss Sernekeskeptisism på marknaden, bland annat uttryckt i en sjunkande aktiekurva. Som de menar beror på att Karlatornet ännu inte är sålt.

”Vore jag Serneke skulle jag hellre sälja snabbt och billigt än vänta på ett bättre pris”, som en av storbankernas börsanalytiker formulerade det.

– För oss blir det roligare när vi har löst det. Och då får belackarna och de som vill prata skit om oss – då för ju de äta upp det helt enkelt, säger Ola Serneke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet