Enligt studien kommer ämnena med all sannolikhet från bomber som rostat sönder och läcker ut sitt innehåll. Ett 20-tal krigsfartyg dumpades strax efter andra världskrigets slut på 200 meters djup väster om Måseskär.
Tidigare undersökningar har visat förhöjda halter av arsenik i bottensedimentet runt vraken. Något som kan tyda på att det finns senapsgas i området. För första gången har Hav nu undersökt om också fisk och skaldjur påverkats av giftiga ämnen.
Vapen från tidigt 1900-tal
– Vi hade vissa farhågor att hitta spår av senapsgas men istället påträffade vi två andra ämnen, Clark 1 och Clark 2, som också ingår i kemiska stridsmedel. Det hade vi inte trott, säger Christer Larsson.
Clark 2 är ett ämne om togs fram av tyskarna under första världskriget. Det som sedan kom att kallas Diphenylcyanoarsine, framkallar illamående, spyanfall och huvudvärk.
Av de 20 torskar, rödtungor, havskräftor och valthornssnäckor som undersöktes hade tre spår av Clark 1 och 2. Halterna låg på mellan 5 och 30 nanogram per gram vilket är strax över de nivåer som är mätbara.
Pågående process
– Halterna är inte farliga men ämnena ska inte finnas i maten. Att bomberna rostar sönder är en pågående process och det troliga är att det kommer att läcka ut mer och mer, säger Christer Larsson.
På sjökort är området vid Måseskär sedan tidigare utpekat som olämpligt för fiske. Men data som Hav tagit fram visar att båtar trots det dagligen trålar i de aktuella vattnen.
– Det är allvarligt att vi hittar kemiska stridsmedel i fiskar och skaldjur i ett område där det pågår intensivt yrkes- och fritidsfiske. Vi vill att det ska införas ett fiskeförbud i området och undersöker just nu vilka juridiska möjligheter som finns för att genomföra detta, säger Christer Larsson.
Fakta: Miljöfarliga vrak
Läckande vrak utgör en stor fara för växter och djur i svenska vatten. Främst påverkas organismerna som lever i närområdet av vraket. Farliga ämnen som olja, tungmetaller och arsenik tas upp av mikroorganismer som i sin tur sprider dem till större organismer som fiskar och kräftdjur. Det finns runt 17 000 vrak längs Sveriges kuster. Av dem har Sjöfartsverket klassat 300 som miljöfarliga och ett trettiotal av dem bedöms utgöra en akut miljörisk.
Källa: Havs- och Vattenmyndigheten