En kvinna i blommig blus och blåa glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kerstin Kristensson tycker att höjningen av hyran blev hög. Foto: SVT

Kerstin om hyreshöjningen: ”Får dra ned på något annat”

Publicerad

En hyreshöjning på över nio procent. Det krävde det kommunala bostadsbolaget i Falköping. Kravet var bland de högsta i Västra Götaland, något som skapade oro bland hyresgäster. 

– Det var för dåligt för att vara sant, säger Kerstin Kristensson, hyresgäst och medlem i Hyresgästföreningen. 

Kravet från det kommunala bostadsbolaget från Falköping Hyresbostäder var bland det högsta i Västra Götaland. För en genomsnittlig trerumslägenhet som kostar 6 000 kronor i månaden skulle en hyresökning på 9,18 procent innebära en ökad kostnad med 550 kronor. 

Falköpings Hyresbostäder har totalt drygt 2 000 lägenheter. Tomas Thiel är vd för bolaget. Han nämner tre orsaker till varför de krävde så mycket i hyreshöjning. Det handlar om elpriset gick från fast till rörligt, att lokala taxor höjdes från en redan hög nivå och kostnadsläget på byggsidan som påverkar det löpande underhållet. 

– Det är klart att det blir en oro när man ska höja. Vi har också fått bedöma hur mycket våra hyresgäster klarar. Nu är det så att vi höjer från en relativt låg hyresnivå. Så i kronor och ören blir inte höjningen så hög, säger Tomas Thiel, vd Falköping Hyresbostäder. 

“Tror att båda är lika missnöjda” 

Bostadsbolaget fick dock nöja sig med hälften av kravet. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen landade höjningen på 4,75 procent. För en trerummare för 6 000 kronor innebär det en höjning med 285 kronor. 

– Jag tror att båda är lika missnöjda, säger Tomas Thiel, vd Falköping Hyresbostäder.

Hyresgästen Kerstin Kristensson tycker att höjningen blev hög.

– Jag får dra ned på något annat, säger hon.

Starta klippet för att höra både hyresgäst och vd om konsekvenserna av hyreshöjningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.