Urpremiär för ”Det går an” på Läckö Slott Foto: SVT

Klassisk roman blir slottsopera

Uppdaterad
Publicerad

Det går an, romanen som blev början till författaren Carl Jonas Love Almqvists fall blir nu opera på Läckö slott. 1839 var kvinnofrågan den berörde kontroversiell, idag har den stöpts om.

Det var när Läckö operans dirigent sedan 13 år, Simon Phipps, satt bland alla arbetande kvinnor i laptop-surret på SJ-tåget från Stockholm till Göteborg som han slogs av en tanke. Hur hade Sara Videbeck, glasmästardottern från Lidköping i Carl Jonas Love Almqvists roman, trivts in i vår tid? Hon som slogs för att få arbeta och bo som hon ville, som ogift kvinna i romanen ”Det går an”. Borde inte romanen bli en opera på Läckö slott?

Tre år senare har tanken utvecklats till en nyskriven opera.

Bonus för operasverige

Läckö slott står för 20:e året som spelplats för en sommaropera. Uppsättningen kommer med sina utmaningar. Scenen får inte vara större än att den kan monteras ned varje kväll, och vädret är en ständig riskfaktor. Men det är mer än innergårdens akustik och miljön i stort som gör det värt det.

– Den operaverksamhet som vi har på Läckö, och liknande scener, är en bonus för det svenska operalivet. De stora scenerna spelar de traditionella uppsättningarna, och de gör det bra. Men om vi skulle göra samma skulle vi bara bli jämförda mot dem. Därför försöker vi hitta en repertoar som inte finns på andra scener, säger Simon Phipps.

Ska spelas i Malmö

”Det går an” är ett sådant exempel. Med nyskriven musik av Daniel Fjellström och libretto av Maria Sundqvist för en liten ensemble är förhoppningen att den ska sättats upp på många fler scener. Det är redan klart att den ska spelas på Malmö Opera i augusti.

– Sen är det alltid en konst att förverkliga en ganska statistisk roman, som egentligen är en lång serie av samtal mellan två personer. Men jag har aldrig sysslat med en nyskriven opera som redan är så omtyckt bland dem som spelar och sjunger, säger Simon Phipps.

Fick lämna landet

Handlingen kretsar kring Sara Videbeck och sergeranten Albert som möts och förälskas på en båtresa mellan Stockholm och Lidköping. Men istället för att gifta sig vill de leva i ett jämlikt förhållande utan vigsel. Ett kontroversiellt ämne när romanen kom ut 1839. Författaren tvingades senare i landsflykt. Mycket har förändrats sedan dess, Men Simon Phipps ser likheter än idag.

– Sara byter från hatt till sjalett för att få andra rättigheter och åka med båten. Det är väl på ett sätt det vi håller på med nu med slöjdebatten... det kommer tillbaka och går igen.

Det går an

En nyskriven opera efter en roman från 1839 av Carl Jonas Love Almqvist

Musik: Daniel Fjellström

Libretto: Maria Sundqvist

Premiär lördag 9 juli, därefter 10 föreställningar t.o.m.  lördag 30 juli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.