hund söker efter droger i blomsterplantering

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Johansson och hunden Loka visar hur det kan komma att se ut när söken genomförs. Foto: Lisa Johansson

Knarkhund ska söka efter droger hos det kommunala bostadsbolaget i Uddevalla

Publicerad

Kommunala bostadsbolaget Uddevallahem vill avskräcka från användning av droger i sina bostäder. Därför kommer de nu anlita narkotikasökhundar.

– 99,9 procent av våra hyresgäster tycker det här är bra, säger Thomas Aebeloe, vd vid Uddevallahem.

Arbetet med narkotikasökhund kommer att starta i mitten av september. Genomförandet kommer ske med slumpvisa stickprovskontroller i hela bostadsbeståndet.

Man kommer inte att söka i lägenheter eller på personer, däremot på gemensamma ytor som parkeringsgarage eller trappuppgångar.

Vill avskräcka

Enligt Thomas Aebeloe, vd vid Uddevallahem, är avsikten med insatsen att avskräcka från droganvändning i deras lokaler. Han ser inte att det finns något utbrett problem med narkotika hos dem idag.

– Syftet är att jobba helt preventivt för att få bort det från våra fastigheter.

För hundföraren Magnus Johansson är det första gången som den här typen av uppdrag kommer från ett bostadsbolag.

Sedan tidigare genomför han narkotikasök på bland annat vårdboenden, restauranger och skolor över stora delar av Sverige, och han ser en ökad efterfrågan.

– Oftast är det mindre mängder vi hittar i påsar, det är aldrig stora partier. Men vi hittar alla typer av droger på olika platser, säger Magnus Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.