• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bild på man i hjälm och orange arbetsjacka och en bild på en skorsten. Mannen på bilden heter Christer Lundgren och är områdeschef för återvinningsavdelningen på Renova Miljö. Han berättar om metoden att  lagra koldioxid under Nordsjön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom att lagra koldioxid under Nordsjön hoppas Renova nå ett nettonollutsläpp till 2035. Hör mer om den dyra metoden i klippet. Foto: Nils Arnell/SVT

Koldioxidlagring i Nordsjön ska få utsläppen hos avfallsjätten Renova till noll

Uppdaterad
Publicerad

I hopp om att nå ett nettonollutsläpp till 2035 vill Renova lagra koldioxid under Nordsjön. Metoden är dyr och kan på sikt göra att både el och sophämtning blir dyrare för enskilda konsumenter.

– Det är den lösningen som finns idag på att få bort de fossila utsläppen, säger Christer Lundgren, områdeschef för återvinningsavdelningen på Renova Miljö.

Renova hanterar avfallet från tio västsvenska kommuner. Genom avfallsförbränning släpper de ut omkring 200 000 ton fossil koldioxid. I en ny undersökning utreder de med Göteborgs Energi om det finns tekniska möjligheter att använda sig av koldioxidlagring för att halvera utsläppen.

– Vårt mål är att vi ska vara klara med det här 2030, säger Christer Lundgren.

För att det ska bli möjligt behöver första spadtagen tas redan 2027 och ett investeringsbeslut fattas 2025.

Koldioxid under Nordsjön

Koldioxidlagring går ut på att man fångar upp koldioxiden när den släpps ut. Genom att utsätta den för högt tryck och låga temperaturer så förvätskas den. Vätskan lagras senare djupt ner i berggrunden på lämplig lagringsplats.

– Det man tittar mest på är lagringsplatser i Nordsjön.

Där stannar koldioxiden och mineraliseras så småningom. Men processen är inte billig.

En dyr metod

I mars 2023 kommer förstudien vara klar och beräknade kostnaderna presenteras. Redan nu kan man konstatera att det är dyrt att pumpa ner flera ton koldioxid under havet.

Hur ska det här finansieras?

– Det är också något vi kommer titta på i studien.

I studien ingår även att se över vilka bidrag man skulle kunna få. Men det kan det bli dyrare med både el och sophämtning för konsumenter.

”Alla pratar om att göra det”

Trots kostnaden tror Christer Lundgren att man kan förvänta sig mer koldioxidlagring i framtiden.

– Alla pratar om att göra det här. Man planerar det på alla avfallsförbränningsanläggningar i Norden.

Bara 40 procent av Renovas koldioxidutsläpp är fossila. Resterande 300 000 ton är så kallade biogena koldioxidutsläpp. I framtiden vill man även lagra den mängden koldioxid och på så sätt skapa negativa utsläpp – en så kallad kolsänka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.