Foto: SVT

Kommunal chef lät sig värvas av företag som fått miljonavtal

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag granskning avslöjar i dag hur en chef inom Göteborgs kommun förhandlat fram avtal värda miljontals kronor med ett privat företag. Och bara dagar efter att det sista avtalet skrevs på, tackade hon ja till att bli hög chef på samma privata bolag.

I Ljungskile finns ett av flera boenden som Göteborgs stad köper platser på från företaget Hero. Det senaste året har Hero fått avtal värda uppemot 140 miljoner kronor från Göteborg. Avtalen har tecknats utan konkurrensutsättning. Men inte ett enda ensamkommande barn har bott på boendet i Ljungskile.

– Vi har ju öppet men det har ju aldrig kommit några ungdomar så det kommer inte att bli nånting, säger en anställd.

Många sådana här platser står tomma idag. Det blev så efter att Sverige stängde gränserna för snart ett år sedan. Och de kostar miljontals kronor för kommunerna.

Tomma platser

Göteborgs stads tomma platser på Heros boenden kostar exempelvis skattebetalarna 81.000 kronor – per dag. Och flera av avtalen slöts trots att flyktingströmmen till Sverige sedan länge börjat sina.

Nu avslöjar Uppdrag granskning flera fall av misstänkt jäv och kopplingar mellan kommunala tjänstemän och företaget Hero. I mejl framgår hur Hero under flera år haft en lång rad kontakter med både chefer och anställda på social resursförvaltning i Göteborgs stad. Samtidigt har Hero fått flera avtal med kommunen, trots att de nyanlända ensamkommande barnen under vintern och våren blev allt färre.

LÄS MER: Kommunen polisanmäler hanteringen

En av cheferna på social resursförvaltning var med och förhandlade fram miljonavtalen med Hero. Men bara dagar efter att det tredje och sista avtalet undertecknats meddelade chefen att hon sade upp sig. Hon skulle lämna kommunen för en chefstjänst inom Hero.

Fick jobberbjudande

Jobberbjudandet fick hon dessutom flera veckor tidigare, innan avtalet om flyktingboende var undertecknat.

– Jag har pratat med våra jurister om det här, och det rådet dom säger till mig är att 'inled omedelbart en granskning av detta' så att vi kan få alla fakta på bordet, och det kommer att vara både arbetsrättsligt och straffrättsligt, säger Michael Ivarson, direktör vid social resursförvaltning i Göteborgs stad.

– Och de åtgärder som behöver vidtas utifrån den kommer jag att vidta, det kan jag garantera dig, säger han.

Utreder jäv

Det som kan utredas är bland annat om chefen, eller någon annan inom social resursförvaltning gjort sig skyldiga till jäv.

I kommunens egna riktlinjer står att en tjänsteman kan vara jävig om han eller hon ”är engagerad i saken på ett sådant sätt att misstanke kan uppkomma att det brister i förutsättningarna för en opartisk bedömning.”

Chefen som fick jobb på Hero, tillbakavisar anklagelserna och skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att det inte existerar någon koppling mellan avtalen och hennes nya anställning på Hero.

Utredningen som Göteborgs stad har tillsatt väntas bli klar under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.