Ales kommunalråd Mikael Berglund (M). En mobiltelefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett gott utfall” – se varför Mikael Berglund (M) tycker att det man gjort i Ale kommun i informationskampanjen för återvandring varit lyckat. Foto: SVT

Kommunalrådet i Ale efter kritiserade kampanjen för återvandring: ”Behövs mer information”

Uppdaterad
Publicerad

Ale kommuns kampanj om återvandring väckte starka känslor och kritik. Men få nyttjar det återvandringsbidrag som kommunen informerade om. Ifjol var det endast en person i hela landet som beviljades bidraget.

– Antagligen behövs det mer information, säger Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande i Ale.

“Du som har tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd och har bestämt dig för att flytta tillbaka till ditt hemland kan ibland få bidrag för hemresan för dig och din familj.” Den informationen om Migrationsverkets bidrag delade Ale kommun i våras via sociala medier och kommunens hemsida.

Kritik från oppositionen

Men kampanjen väckte kritik från oppositionen i kommunen. Aida Karimli (C), regionpolitiker och ersättare i kommunfullmäktige, anser att kampanjen skapade oro.

– Den skickar ut signaler om att alla inte är välkomna i Ale.

Men att kampanjen skapade oro håller inte kommunalrådet Mikael Berglund (M) med om. Han ser det som att det var debatten kring kampanjen som skapade oro – inte kampanjen som sådan.

– Oppositionen drev en tydlig linje emot och det gjorde att vi fick ett ganska stort mediagenomslag. Den blev långt mycket större än vad vi tänkt från början.

Att erbjuda stöd till återvandring har funnits i Sverige sedan 1984. Idag kan personer som önskar att återvandra få stöd till resan samt ett kontant stöd om maximalt 40 000 kronor per familj.

En beviljades bidraget

Migrationsverket har fått i uppdrag att öka återvandringen av regeringen. Men det är få som nyttjar det bidrag som Ale kommun informerade om. Enligt siffror som SVT har tagit fram så var det en person i hela landet som beviljades återvandringsbidraget i fjol. I de flesta fall levde den sökande inte upp till kriterierna, som säger att den sökande ska sakna inkomst, vara skuldfri och ha ett giltigt pass i hemlandet.

Nationellt har SD propagerat för en ökad återvandring. Och återvandring är en del av Tidöavtalet. Regeringen tillsatte i höstas en utredning som ska titta på hur återvandringen kan öka bland personer som levt i Sverige en längre tid. Det uppdraget ska vara klart senast den 1 augusti 2024.

SÅ MÅNGA BEVILJADES ÅTERVANDRINGSBIDRAG

2019: 2 (av 21 sökande)

2020: 4 (av 31 sökande)

2021: 0 (av 11 sökande)

2022: 2 (av 33 sökande)

2023: 1 (av 70 sökande)

Källa: Migrationsverket

KRITERIER FÖR ATT BEVILJAS ÅTERVANDRINGSBIDRAG

Personer med tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd i Sverige och giltigt pass i hemlandet har möjlighet att ansöka om återvandringsbidrag.

Svenska medborgare eller personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan inte beviljas bidraget. Inte heller personer med en inkomst eller andra ekonomiska tillgångar som gör att hen kan betala resan själv.

Den sökande får inte heller ha skulder hos kronofogden eller CSN.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.