Kommunen avbokade muslimsk predikant

Uppdaterad
Publicerad

En heldag om psykisk ohälsa ställs nu in. Det efter att socialförvaltningen i Göteborg fattat beslut om att boka av en talare som ska ha gjort koppling mellan brist på bön och psykisk ohälsa.

Ramsis ”Moosa” Assal, också känd som Medinastudenten, har nästan 100 000 följare i sociala medier och har fått flera kända rappare att hoppa av musiklivet och dra sig till religionen.

Anklagas för odemokratiska värderingar

Han har anklagats för att förespråka en form av islam som strider mot demokratiska värderingar. Den 1 oktober skulle han talat om ungas psykiska ohälsa på en konferens i Göteborg som socialförvaltningen anordnar. Men med kort varsel fattade ledningen beslutet att boka av honom.

– Vi har pratat med hans nuvarande arbetsgivare och fått goda referenser men sedan också med de vi brukar samarbeta med och då framträder en mer motsägelsefull bild, säger Ing-Marie Larsson, socialchef område Nordost i Göteborg.

I ett internt meddelande som SVT tagit del av uppger socialförvaltningen att avbokningen bland annat sker på grund av att Ramsis ”Moosa” Assal ”ska ha gjort kopplingar mellan psykisk ohälsa och brist på bön”.

När de kommunanställda som bokat in Ramsis ”Moosa” Assal fick höra att ledningen avbokat honom svarade de med att ställa in hela eventet.

– Det finns inget som visar att han har odemokratiska värderingar, säger Mohammed Ali, fritidsledare i Göteborgs stad.

Flera tidigare fall

Det är inte första gången Göteborgs stad avbokar muslimska talare. Det mest kända exemplet handlar om att kommunen stoppade visningen av filmen ”Burka songs”. Ett fall som gick ända upp i hovrätten där dåvarande kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson friades från grovt förtal hösten 2021.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Ramsis ”Moosa” Assal som inte vill kommentera händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.