Det var tidigare i veckan som regionens sjukvårdspolitiker beslutade att häva avtalet med Balderkliniken eftersom kliniken inte ska ha uppfyllt alla punkter i en kravlista.
På onsdagen gick kliniken i konkurs och nu väntar en svårlöst situation.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har mycket svårt att se att den här stängningen är motiverad ur en medicinsk synpunkt.
Det säger Susanne Wiklund, en av advokaterna som nu ska arbeta med konkursförvaltningen och kollega till den utsedda konkursförvaltaren.
Ett stort problem är de 12 000 patienternas journaler.
– Vi kan inte bara föra över dessa journaler till en ny vårdgivare. Varje utlämnad journal kräver ett skriftligt medgivande från patienten, sedan ska den kopieras och faxas, säger Wiklund.
”Patienter riskerar att inte få sina provsvar i tid”
Ett annat bekymmer är viktig information som kan finnas i exempelvis provsvar, som nu riskerar att fastna på kliniken.
– Det kan vara patienter som väntar på ett provsvar gällande misstänkt cancer som nu inte får sitt provsvar i tid, det här är oerhört problematiskt och jag förstår verkligen inte hur man har tänkt när man har beslutat att häva avtalet med så här kort varsel, säger Susanne Wiklund och tillägger:
– Det kan innebära en fara för patienternas liv.
Enligt Susanne Wiklund kommer man att behöva personal på plats som jobbar i minst en månad med att försöka reda ut härvan.
– Sedan blir det aktuellt att se om den här hävningen av avtalet har gått till på ett korrekt sätt. Frågan är om den var laglig eller inte. Oavsett var den extremt olämplig ur en patientsynpunkt, säger hon.
Politiker står fast
Men Jonas Andersson, (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland försvarar nedstängningen.
– Vi hade så klart hoppats på en ordnad övergång men nu var det här det minst dåliga beslutet.
Men alla patienters journaler och eventuella provsvar som de får svårt att få tillgång till?
– Jag förutsätter att konkursförvaltaren kommer att vara behjälplig och att alla som vill ha sina handlingar får dem skyndsamt.
Men det förutsätter ju att patienter själva tar initiativ. Hade det funnits läkare på plats som upptäckte ett dåligt provsvar hade ju den läkaren kontaktat patienten.
– Jo men jag tror nog att de flesta patienterna agerar. Alla Åmålsbor erbjuds nu en omlistning till den nya vårdcentralen Pro Clinic och de kommer att ta sig an de mest sköra patienterna först.
Konkursförvaltaren ifrågasätter om hävandet av avtalet var lagligt, vad säger du om det?
– Jag känner mig trygg med att vi har agerat riktigt. Det här var femte eller sjätte gången vi akut stängde en vårdcentral efter att vårdvalet infördes för tio år sedan. Det har gått bra tidigare, säger Jonas Andersson.