Många svenskar drömmer om ett semesterboende utomlands, och allt fler köper villor eller lägenheter i exempelvis Spanien, Portugal och Thailand.
Christer Rundqvist och hans fru var redan 2003 inne på samma spår och blev väldigt glada då de under en resa i Kroatien hittade ett hus som de både hade råd med, och som de dessutom kunde bygga upp som de ville.
– Det var ett råbygge. Väggar, tak, golv och fönster fanns men inte mycket mer. Så vi skulle få bygga allt från grunden, berättar Christer Rundqvist.
Skulle bli en framtidsinvestering
För att försäkra sig om att allt skulle gå korrekt till vände sig Christer Rundqvist till en notarius publicus i Kroatien som fick i uppgift att ta reda på att säljaren verkligen fick sälja huset, och att paret Rundqvist fick lov att köpa mark och hus i Kroatien. Och när han fick detta bekräftat bestämde sig paret för att satsa på drömhuset vid havet.
– Vi ville ha någonstans att kunna resa till som var ens eget, säger Christer.
Men det som skulle ha blivit en framtidsinvestering blev istället en lång, dyr och jobbig historia.
– Det har varit helt fruktansvärt. Vi har förlorat uppemot tre miljoner kronor och varit med i en 14 år lång rättsprocess, berättar Christer.
Blev av med hela huset
Mannen som sålt huset till Christer hade nämligen en exfru som drog honom inför rätta i Kroatien efter att paret Rundqvist köpt huset. Hon hävdade då att halva huset var hennes. Efter en process som varade i flera år vann exfrun i rätten och fick skriva in sig på halva lagfarten.
Exmannen dömdes även till att betala rättegångskostnaderna, något som han vägrade. Lagen i Kroatien säger då att rätten har rätt att sälja hans tillgångar, det vill säga andra halvan av huset, för att täcka kostnaderna.
– Då sa vi att vi får i värsta fall köpa andra halvan igen, annars förlorar vi huset. Men vi fick inte ens lov att lägga ett bud, utan rätten sålde andra halvan av huset till exfrun, säger Christer.
Paret från Sverige överklagade beslutet och försäljningen och fick efter flera års rättsprocesser slutligen rätt, i både den Kroatiska motsvarigheten till hovrätten och högsta domstol.
Vill varna andra
Men ingenting blev bättre för det. Rättens utlåtande tjänar bara till att Christer Rundqvist kan påbörja ytterligare en process mot kvinnan, som numera bosatt sig i huset och bytt ut alla lås.
– Rätten hade alltså bara talat om att förfarandet var fel. Det man kan göra nu är att starta en ny process mot kvinnan. Allt det här startade alltså våren 2004, nu är det våren 2018, det känns ganska meningslöst faktiskt. Det är inte människovärdigt att hålla på i 14 år och processa om ett hus, säger Christer.
Sammanlagt uppskattar paret Rundqvist att de har lagt ut 140 000 euro för huset, 120 000 euro för renoveringen och 250 000 kronor i rättegångskostnader.
– Vi har mer eller mindre gett upp. Vi har varken tid, ork eller pengar att driva detta vidare i 14 eller 20 år till. Vi anser att vi har förlorat alltihop, säger Christer men hoppas att hans historia kan vara ett varnande exempel för andra som funderar på att köpa en bostad utomlands.