Revisionsenheten riktar kritik mot regionens nya avtal med SOS-alarm. Foto: SVT

Kritik mot regionens nya avtal med SOS-alarm

Uppdaterad
Publicerad

SOS-alarm kan ha utnyttjat ett monopolläge, menar revisionsenheten och riktar kritik mot regionens beredning av det nya avtalet som blivit mer än dubbelt så dyrt.

– Det som är tråkigt är att revisorerna har påpekat bristerna i tre år och ändå gör de inte en tillräcklig beredning inför beslut, säger revisionsdirektören Vilhelm Rundquist.

Under flera år har revisorer påpekat brister i regionens avtal med SOS-alarm. Trots det har regionen nu skrivit på ett nytt avtal – som är mer än dubbelt så dyrt.

Nu riktar revisorerna hård kritik mot att hälso- och sjukvårdsstyrelsen inte presenterat ett bättre underlag till kommunfullmäktige innan beslut.

– Det har inte gjorts en tillräckligt djup juridisk och ekonomisk analys av olika alternativ, vilket är nödvändigt för att regionfullmäktige ska kunna fatta beslut på en nyanserad grund. Vi har ingen synpunkt på att de ingår avtal med SOS-alarm AB i sig, utan på beredningen inför avtalsskrivningen. Vi menar att de inte har följt regionens riktlinjer gällande beredning, säger Vilhelm Rundquist.

Hänvisar till annat landsting

När Västra Götalandsregionen skrev avtalet med SOS-alarm så valde man bort att göra en offentlig upphandling. Men för att det ska vara okej så krävs en nogrann motivering i varje enskilt fall, enligt Vilhelm Rundquist. Och så har inte skett.

I underlaget som SVT Nyheter Väst tagit del av finns inga spår av någon ekonomisk analys.

– Tiden fanns inte, vi var tvungna att säkra att tjänsten finns till våra invånare eftersom vi inte lyckats starta upp vår egen organisation med egna sjuksköterskor. Men vår kostnad är detsamma som andra jämförbara landsting, vi betalar inget överpris, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Den totala kostnaden för alarmeringstjänsten fick hälso- och sjukvårdsstyrelsen enbart muntligt. Skriftlig dokumentation saknas helt och kostnaden baserades på SOS-alarms krav.

– Det bryter inte mot någon lag att redovisa beräkningar muntligt men det är ju rimligt att det ska finnas en spårbarhet i beredningen vid ett sådant här beslut. Och det handlar även om offentlighetsprincipen och medborgarnas rätt till insyn, det är ju trots allt ytterst de som är våra uppdragsgivare, säger Vilhelm Rundquist.

SOS-alarm kan utnyttjat monopolläge

Notan för det nya avtalet väntas landa någonstans mellan 80 till 90 miljoner, vilket är mer än dubbelt så dyrt som det gamla. Detta trots att det nya avtalet innehåller färre tjänster.

– Risken finns att SOS-alarm utnyttjat sitt monopolläge när regionen inte gjort en egen juridisk och ekonomiskanalys. Det handlar i slutändan att man ska ta tillvara på skattepengarna på bästa sätt och se till medborgarnas bästa.

SVT: Vad kan regionen göra åt det här nu?

– Beslutet har tagits, ingen har överklagat och avtalet har vunnit laga kraft. Det som är tråkigt är att revisorerna har påpekat bristerna i tre år och ändå gör de inte en tillräcklig beredning inför beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.