Kötiderna på Boplats ökade – med nio månader

Uppdaterad
Publicerad

Kötiderna för att få bostad via Boplats Göteborg fortsätter att öka till nya rekordnivåer. Under 2018 hade de som till slut fick en lägenhet köat nästan 2 000 dagar, en ökning med nio månader jämfört med 2017.

Totalt var nästan 240 000 människor registrerade på boplats.se vid årsskiftet. Omkring 80 olika hyresvärdar bidrog med lägenheter, däribland de fyra allmännyttiga hyresvärdarna i Göteborgs stad.

Ökningen bekymrar, men förvånar inte Mats Ekblad, kommunikatör vid Boplats Göteborg.

– I princip ökar kötiderna nästan per automatik varje år. Första året efter att man öppnat en kö så är ju den maximala kötiden ett år. Året därpå är det två år, och så vidare. Så det är ingen idé att vänta på att kötiderna minskar, utan det smartaste är att gå med i Boplats så snart som möjligt.

Hur tycker ni att man ska se på att kötiden ändå ökar nio månader?

– Det är ganska normalt. Vi har haft ungefär lika många lägenheter under 2018 som vi haft de senaste fem åren. Omsättningen av lägenheten har varit ungefär likladan som tidigare, samtidigt som intresset fortsatt att vara väldigt högt.

Egen bostadssajt

SVT kunde under julhelgerna berätta att majoriteten av de privata hyresvärdarna har planer på att bryta sig ut ur Boplats, och starta en egen bostadsförmedling.

Detta eftersom Boplats Göteborg framöver kommer tvinga de privata hyresvärdarna att följa kötiden, något som man tidigare sluppit.

Hoppas de blir kvar

Siffrorna över kötiderna 2018 väntas inte öka de privata hyresvärdarnas incitament för att stanna kvar inom Boplats.

– Nej, och det är tråkigt om det skulle bli så att de lämnar. Då skulle ju antagligen kötiderna öka ännu mer, eftersom vi då får tillgång till färre lägenheter. Så vi hoppas att de blir kvar, säger Mats Ekblad.

Så långa var kötiderna på Boplats de senaste åren

2018: 1 968 dagar

2017: 1 697 dagar

2016: 1 602 dagar

2015: 1 492 dagar

2014: 1 190 dagar

Obs! Kötiden är ett medeltal av antalet dagar som personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.