Foto: SVT

Kräver rederiet på 167 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen förlikning mellan svenska staten och det rederi som orsakade det stora oljeutsläppet på Tjörn 2011.

Nu väntar i stället en uppgörelse i rätten, skriver Göteborgs-Posten.

Kustbevakningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kräver ersättning på 167 miljoner kronor för kostnader efter saneringen. Men det grekiska rederiet vill att en domstol ska fastställa ett maxbelopp för hur mycket man ska behöva betala.

Oljesaneringen vid Tjörn

Det var den 10 september 2011 som det maltesiskflaggade fartyget Golden Trader, flaggat under det grekiska rederiet Goldenport Management, kolliderade med fiskefartyget Vidar utanför Jyllands kust. Ett stort hål revs upp i bunkertanken på Golden Trader och en stor mängd bunkerolja pumpades ut. Oljan spolades sedan mot Sverige och Tjörn.

Sex dagar senare påbörjade man på Tjörn en räddningsinsats till havs, följt av en saneringsinsats till land. Räddningsinsatsen pågick i en månad och enbart insatsen till havs kostade staten närmare 55 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljesaneringen vid Tjörn

Mer i ämnet