Se vilka åtgärder som fått ner myggen runt sjön Östen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har föreningen fått ner myggen runt sjön: ”1 000 myggor på en timme”. Foto: SVT

Här för byborna utanför Skövde krig mot myggen: ”Det är ett elände”

Uppdaterad
Publicerad

En mångårig kamp förs mot översvämningsmyggen runt sjön Östen utanför Skövde. Troligtvis har myggföreningen i området lyckats få ner mängden mygg enligt Statens Veterinärsmedicinska Anstalt, SVA.

I klippet ovan visar myggföreningen vad de gjort för att utrota myggen.

SVT är inte första mediet som besökt sjön Östen utanför Skövde för att bevaka mygginvasionen i området.

– En reporter åkte direkt härifrån till sjukhuset, hon fick så många myggbett att hon fick en allergisk reaktion, säger ordförande för myggföreningen Ewy Karlsson och tittar på SVT-fotografens ben som snart består av fler myggbitna ytor än icke bitna.

I flera år har det varit så mycket mygg i området att de som bor och vistas vid sjön ibland haft svårt att vara ute. Denna sommaren började bra, men efter ett stort skyfall är problemen stora igen.

Får bidrag för att få ner myggen

Myggföreningen i området för varje år en kamp mot myggen, de har fått bidrag från kommunerna runt omkring Mariestad, Töreboda och Skövde. Det var Skaraborgs allehanda först med att rapportera. Även länsstyrelsen har stöttat arbetet mot översvämningsmyggen vars ägg kan ligga vilandes i åratal och sedan kläckas vid högt vatten.

Förra året gjorde SVA mätningar i jorden och de tycker sig se att det arbete som föreningen lagt ner de senaste tio åren har gjort skillnad. Det är både färre mygglarver och mygg i de områden som röjts av föreningen.

Men är det inte en kamp man inte kan vinna?

– Nej vi tror att får vi fler åtgärder så kanske vi kan komma i ett bättre läge. Det är i alla fall ett bättre läge om vi inte hade gjort något alls, säger Ewy Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.