Foto: SVT

Krigsskador ökar belastningen på sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Vården av krigsskadade blir en allt större utmaning för vården i Västra Götaland. Enligt regionens chefläkare mobiliserar man nu för att möta behovet.

På kris- och traumaenheten i Göteborg har man hittills i år haft över två tusen besök och nyligen öppnade Röda korset ett nytt krigsskadecenter. Orsaken är den ökade flyktingströmmen och att allt fler av flyktingarna som kommer till Sverige behöver vård för så kallad posttraumatisk stress.

Många av dem har utsatts för tortyr.

– Det är klart att det här innebär en ökad belastning som vi måste hantera, säger Claes Håkan Björklund, regionchefläkare i Västra Götaland.

SVT Nyheter Väst berättade igår att runt 300 personer har vårdats på sjukhus för krigsskador i Sverige dom senaste fem åren. En del av dem har frivilligt sökt sig till konflikter och återvänt skadade.

”Många är tortyrskadade”

Men den stora utmaningen för vårdapparaten när det gäller krigsskador är alltså ett ökat vårdbehov bland flyktingar som inte valt att drabbas av krig.

– Vi möter människor som har utsatts för fasansfull behandling. Många är tortyrskadade och många har sett människor mördas under mycket brutala former, säger Susanne Durehed, verksamhetsansvarig vid Röda Korsets nyöppnade krigsskadecenter.

”Grundläggande principer”

Det som sker är resultatet av en våldsam omvärld, med flyktingströmmar som inte varit större sedan andra världskriget. Och inom sjukvården gör man inga andra prioriteringar än rent medicinska.

– Det är grundläggande principer inom sjukvården. Alla har rätt till den vård de behöver, oavsett etnicitet eller oavsett bakomliggande orsaker till skadorna, säger Claes Håkan Björklund.

Det finns i nuläget inga siffror över hur mycket den ökade belastningen på sjukvården kostar. Men enligt Björklund är den vården ändå en relativt liten del av den totala vårdverksamheten inom regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.