Dubbelbeläggningar, erfaren personal som säger upp sig och unga outbildade som tas in i stället. Det är vardag inom Kriminalvården sedan ett par år tillbaka. Nu är läget så allvarligt på häktet i Göteborg att 55 personer måste anställas omgående.
Enligt facket befinner sig häktet i Göteborg i ett läge där bara cirka hälften av personalen är utbildade inom kriminalvård. Den andra hälften har endast en tvåveckors utbildning bakom sig innan de börjar arbeta på häkten och anstalter, menar Stefan Römer.
– Det är många som är unga och omogna som anställs och dessutom utan utbildning vilket är en stor säkerhetsrisk, både för dem själva och för de intagna, säger han.
Upprörd över politikernas förslag
Stefan Römer är upprörd över att en majoritet av partierna lagt fram förslag under valrörelsen om hårdare och längre straff för att komma åt bland annat gängkriminaliteten.
– Fler ska in på anstalt och det satsas pengar på åklagarsidan men de styrande har inte tänkt banan ut. Vart ska alla intagna ta vägen när det är överfullt redan nu och de nya anstalterna är flera år bort? frågar han sig.
Krisavtal har införts
Nu har ett krisavtal införts på häktet i Göteborg på grund av den akuta bristen på personal.
– Vi gör allt vi kan för att få tag på personal och jobbar med det varje dag. Vi gör också insatser för att förbättra arbetsmiljön, säger Per Björkgren, chef Kriminalvården region väst.
Kriminalvården i Västsverige
• Häkten i Västra Götaland finns i: Göteborg, Borås, Uddevalla och Mariestad. I Högsbo (Göteborg) och Tidaholm är det häkten som ligger på anstaltsområdet.
• Kriminalvårdsanstalter i Västra Götaland finns i: Göteborg, Vänersborg, Borås och Tidaholm.
• Inom kriminalvården i Västra Götaland arbetar 1639 personer och i Sverige 14 000 personer.
• Den 1 oktober 2021 hade Kriminalvården totalt 5 689 intagna med en pågående fängelseverkställighet. Av dem var 94 procent män och 6 procent kvinnor.
Källa: Kriminalvården