Ung kvinna med sminkad sprängskada i ansiktet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskestudenten Sanna Rydell var en av 100-talet ”skademarkörer” som agerade patienter under övningen. Hennes svåra skador gjorde att hon blev bortprioriterad. Foto: Sara Hellman/SVT

Krisövning i Trollhättan – 400 personer testade sjukvårdsberedskap

Publicerad

Här genomförs en stor krisövning med 400 deltagare från försvaret, räddningstjänsten och sjukvården. Syftet är att testa sjukvårdens beredskap vid kris eller krig.
– Det här är tyvärr någonting som Sverige behöver ha i sitt muskelminne, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

400 personer från bland annat försvaret, räddningstjänsten och sjukvården deltog under onsdagen i krisövningen i Trollhättan. Syftet är att testa sjukvårdens akutberedskap i händelse av kris eller krig – hela vägen från ambulanspersonalens bedömning på olycksplatsen till vårdkedjan inne på sjukhusets akut- och intensivvårdavdelningar.

Senast den här typen av övning genomfördes i regionen var 2019. Men på grund av det förändrade säkerhetspolitiska läget i omvärlden är intresset kring övningen större den här gången.

Ministern: Vill se fler övningar

På plats för att observera vid den civila skadeplatsen fanns bland annat Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Han vill se fler övningar av den här typen.

– Det här är tyvärr någonting som Sverige behöver ha i sitt muskelminne. Vi har under lång tid inte övat på den här typen av masskadehändelser, säger han.

Regionen behöver mer pengar

Sjukhusen ingår i Sveriges civila försvar och är ett av de områden där Försvarsutredningen ser behov av höjd beredskap. Ett lagförslag på området har nyligen varit ute på remiss. Västra Götalandsregionen skriver i sitt svar bland annat att det ekonomiska stödet till regionerna måste öka om man ska nå den förstärkning som önskas.

– Det görs det gigantiska satsningar inom budget för att prioritera försvarsdelen. Men den civila delen, att göra kommunerna, regionerna och hälso- och sjukvården robust, det är avgörande. Nu gör vi vår del och övar för att visa att vi tar ansvar och vi är beredda, säger Helene Eliasson (S) regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland.

Beredskapsövningen LIV

Cirka 400 personer är involverade i övningen. Elever och vårdstudenter från gymnasier och Högskolan Väst agerar ”skademarkörer”.

Liknande övningar har tidigare arrangerats av Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2018 och Södra Älvsborgs sjukhus 2019.

Övningen hos NU-sjukvården arrangerats 2020, men fick skjutas fram på grund av pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.