400 personer från bland annat försvaret, räddningstjänsten och sjukvården deltog under onsdagen i krisövningen i Trollhättan. Syftet är att testa sjukvårdens akutberedskap i händelse av kris eller krig – hela vägen från ambulanspersonalens bedömning på olycksplatsen till vårdkedjan inne på sjukhusets akut- och intensivvårdavdelningar.
Senast den här typen av övning genomfördes i regionen var 2019. Men på grund av det förändrade säkerhetspolitiska läget i omvärlden är intresset kring övningen större den här gången.
Ministern: Vill se fler övningar
På plats för att observera vid den civila skadeplatsen fanns bland annat Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Han vill se fler övningar av den här typen.
– Det här är tyvärr någonting som Sverige behöver ha i sitt muskelminne. Vi har under lång tid inte övat på den här typen av masskadehändelser, säger han.
Regionen behöver mer pengar
Sjukhusen ingår i Sveriges civila försvar och är ett av de områden där Försvarsutredningen ser behov av höjd beredskap. Ett lagförslag på området har nyligen varit ute på remiss. Västra Götalandsregionen skriver i sitt svar bland annat att det ekonomiska stödet till regionerna måste öka om man ska nå den förstärkning som önskas.
– Det görs det gigantiska satsningar inom budget för att prioritera försvarsdelen. Men den civila delen, att göra kommunerna, regionerna och hälso- och sjukvården robust, det är avgörande. Nu gör vi vår del och övar för att visa att vi tar ansvar och vi är beredda, säger Helene Eliasson (S) regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland.
Beredskapsövningen LIV
Cirka 400 personer är involverade i övningen. Elever och vårdstudenter från gymnasier och Högskolan Väst agerar ”skademarkörer”.
Liknande övningar har tidigare arrangerats av Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2018 och Södra Älvsborgs sjukhus 2019.
Övningen hos NU-sjukvården arrangerats 2020, men fick skjutas fram på grund av pandemin.