Utsikten över Smögen och Kungshamn fotograferas flitigt från bron. Till höger ses de hoppskydd som finns på Angeredsbron och som kommer att monteras på Smögenbron.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utsikten över Smögen och Kungshamn fotograferas flitigt från bron, men boende och turistförening tror att hoppskyddet kommer förstöra vyn. Hör turistföreningens Andreas Olsson om deras oro i klippet. Foto: Privat/SVT

Kritiken mot planerat hoppskydd på Smögenbron: Kommer att förstöra utsikten

Uppdaterad
Publicerad

Smögenbron genomgår just nu en omfattande renovering, och ska som en del i den förses med hoppskydd i form av höga stålstaket. Men utformningen upprör boende och turistföreningar, som menar att en förstörd utsikt skadar besöksnäringen.

– Vyn är ett riksintresse och väldigt viktig ur besöksnäringssynpunkt, säger Anders Olsson, ordförande i Sotenäs turistförening.

Utöver att vara ett landmärke för boende drar den storslagna utsikten mycket folk till Smögenbron, som förbinder Smögen och Kungshamn.

– Det är det första man möter och det sista man ser när man åker härifrån, säger Anders Olsson.

Stort missnöje med utformningen

När den över 50 år gamla bron nu rustas upp ingår att Trafikverket monterar fast hoppskydd. Skyddet som köpts in utgörs av höga vertikala stålribbor, likadana som de som finns på bland annat Angeredsbron i Göteborg.

Bland närboende är missnöjet stort med valet som man menar skulle fördärva utsikten. Nio turist- och samhällsföreningar i Sotenäs har nu gått samman i en namninsamling som syftar till att få Trafikverket att tänka om.

– Vi är inte alls emot att få suicidskydd, men menar att det borde gå att hitta andra lösningar som bevarar utsikten så mycket det bara går, säger Anders Olsson, ordförande i Sotenäs turistförening.

Men går inte säkerhet före estetik?

– Säkerhet och estetik kan väl samverka, menar vi.

Trafikverket: Alternativen är begränsade

Jacob Civilis är projektledare för Smögenbrons renovering. Han säger att frågan utretts grundligt, och att lagstiftning och säkerhetskrav begränsar alternativen.

– Studien som gjordes kom fram till att det bara fanns två CE-godkända suicidskydd som passar att montera i det högkapacitetsräcke som finns på Smögenbron, säger han.

Genomskinliga plexiglasskivor utreddes, men valdes bort bland annat på grund av de starka vindar de utsätts för.

– Vindlasterna blir alldeles för höga, de kan böja sig och vrida sönder räcket och bli farliga. Dessutom påverkas fågellivet negativt, de flyger in i glasskivorna och dör.

Han öppnar dock för att det skulle gå att göra en ny beställning om ett annat CE-godkänt alternativ utvecklas innan skydden är monterade.

Renovering av Smögenbron

• Upprustningen kostar cirka 98 miljoner kronor och pågår mellan 2023 och fram till 2025

• I renoveringen ingår att reparera och förstärka bropelarna, brons undersida och kantbalkarna

• Stödmurar ska rustas upp, suicidskydd monteras och ny belysning installeras

• Även cykel- och gångvägarna över bron renoveras

• Under renoveringstiden stängs ett av två körfält av, men uppehåll görs under sommarveckorna för den intensiva semestertrafiken

Smögenbron började byggas 1968 och blev klar 1970. Det är en ca 400 meter lång betongbro runt 35 meter över vattenytan och har sju bropelare.

Källa: Trafikverket

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Dygnet runt, alla dagar om året.

Mansjouren för män på telefon 08-30 30 20. Måndag–söndag kl 12-14 och 18–20, lördagar 12-14.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.