• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kuratorn Katarina Höglund berättar om att patienterna kan vara påhittiga för att få in droger på sjukhuset. Foto: SVT

Så får patienterna in droger på sjukhuset: ”Till och med i en pizza”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har hittat droger i en chipspåse som såg ut att vara förseglad, i hygienprodukter, läskflaskor – till och med i en pizza.

Det berättar Katarina Höglund som jobbar som kurator på en av de två avdelningarna för beroendepatienter på Östra sjukhuset i Göteborg.

Någon gång i månaden misstänker personalen att patienter tagit droger inne på någon av de två akutvårdsavdelningarna för beroendepatienter, berättar Katarina. Personalen söker regelbundet igenom avdelningarna, både sängar och patienternas tillhörigheter.

Patienterna är inte alltid motiverade att sluta, berättar hon, och det gör det svårt att få bukt med problemet.

– En del är på avdelningen för psykiska problem, en del på tvångsvård. Det här ingår i beroendesjukdomen. Och droger finns överallt, du får åka till månen om du ska undvika det. Det finns på sjukhus, på anstalter, överallt, säger hon.

Förekommer våld

På avdelningarna finns patienter med en stor variation av tillstånd, och det gör det svårt att anpassa vården så att den passar alla. Katarina Höglund berättar att det förekommer våld på avdelningarna när de har väldigt sjuka patienter, men att det sker sällan. Väktare larmas dit några gånger varje år. 

– Då är det ju för att skydda patienter och personal från hot och våld. Men för det mesta har vi det ganska lugnt, och eventuella situationer hanteras på ett gott sätt, berättar hon. 

Hon har själv blivit utsatt för hot och någon enstaka gång för våld, men hon har kollegor som är mycket mer utsatta, berättar hon.  

– Jag har kollegor som blivit både slagna, sparkade och hotade. Men vi har tydliga rutiner kring säkerhet och personalen får regelbundet utbildning i självskydd och bemötande, säger hon.

Här kan du se en intervju med Katarina om neddragningarna inom beroendevården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.