Delad bild. Till vänster: Vit och blå båt med ”kustbevakning” skrivet på. Till höger: En man med flytväst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtidigt som säkerhetsläget har skärpts behöver Kustbevakningen mer personal, berättar Ari Hyvärinen, stationschef Kustbevakningen Göteborg. Foto: SVT

Kustbevakningen skärper sin vaksamhet på grund av omvärldsläget

Publicerad

Kustbevakningen skärper sin bevakning med anledning av omvärldsläget med krig i Ukraina och ett förväntat NATO-medlemskap. Samtidigt måste myndigheten rekrytera 150 nya anställda.

– Vi har höjt vaksamheten ytterligare från det normala för att vara ännu mer noggranna med att titta på hur trafiken går, säger Ari Hyvärinen, stationschef Kustbevakningen Göteborg.

I Göteborgs hamn har området som räknas som skyddsobjekt utökats ut i vattnet, vilket ställer ökade krav på Kustbevakningen. 

Påverkas det av omvärldsläget med kriget i Ukraina och det kommande medlemskapet i Nato?

– Ja, så tillvida att det sker andra saker. I Göteborgs hamn till exempel har man rapporterat om drönare och annan aktivitet som möjligtvis kan kopplas till sådan aktivitet. Och det påverkar oss också.

Behöver mer personal

Samtidigt som säkerhetsläget har skärpts behöver Kustbevakningen mer personal – just nu planeras rekrytering av 150 personer under dom kommande tre åren. 

– Vi håller den nivån som vi behöver just nu med de krav vi har på oss, men vi är väldigt känsliga för sjukdomar och vakanser. Vi får pussla över hela landet för att få ihop besättningar, säger Ari Hyvärinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.