Foto: SVT/Montage

Männens medelinkomst 34 procent mer än kvinnans

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden mellan män och kvinnors medelinkomst varierar beroende på kommun. I Västra Götaland är det Vårgårda som ligger sämst till.

– Det här är inget vi är stolta över, säger Bengt Hilmersson kommunalråd för Centerpartiet (C) i Vårgårda.

Två av regionens kommuner där inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor i både medel- och medianinkomster är återkommande sämst, är Vårgårda och Tjörn. Det visar en kartläggning som företaget Ratsit gjort, och som baseras på Skatteverkets statistik för 2017.

I Vårgårda är männens medelinkomst 34 procent högre än kvinnornas och ligger sämst till i Västra Götaland. Av landets 290 kommuner placerar sig kommunen på plats 280.

Tjörns kommun har nästan lika stort glapp mellan inkomsterna och hamnar på plats 279.

I genomsnitt i landet har kvinnor i genomsnitt 25 procent mindre inkomst än män.

Mest jämställt utmed norska gränsen

Bäst av Västra Götalands kommuner är Strömstad, där är männens medelinkomst 25 procent högre än kvinnornas, och när det gäller medianinkomst placerar sig kommunen på plats ett som mest jämställda inkomster könen emellan.

Av de kommuner som har mest jämlik fördelad inkomst i landet är placerade nära norska gränsen, precis som Strömstads topplacering. Men anledningen behöver inte vara att inkomsterna är mer jämnfördelat mellan könen, i stället kan en anledning vara att flera av kommunernas invånare arbetar i Norge och taxerar inkomsten där.

– Generellt under tidigare är så vet vi att kommuner utmed landets gränser ser annorlunda ut eftersom fler arbetar och betalar skatt i grannländerna, berättar Linda Bernhardtz som arbetar med jämställdhetsstatistik på SCB.

Flera förklaringar till inkomstskillnader

Förklaringen till inkomstskillnader är flera, och utvecklingen går långsamt.

– Statistiskt kan vi se att färre kvinnor än män har jobb och de som arbetar jobbar i större utsträckning deltid. Kvinnor är i större utsträckning hemma med barn och även hemma för vård av barn än männen, de drar majoriteten av det obetalda arbetet i hemmet fortfarande, säger Bernhardtz.

– Lönerna skiljer sig också fortfarande, beroende på om det är ett mansdominerat eller kvinnodominerat yrke, det påverkar också. Det vi kan se över tid är att förändring tar tid, vi tar små myrsteg framåt.

Bernhardtz ser på statistiken nationellt och har svårt att uttala sig om enskilda kommuners utfall.

– Varför det är stora skillnader mellan vissa kommuner kan jag inte svara på, men vi vet att statistiken hänger ihop med att kvinnor i större utsträckning är hemma med barn. Men för att veta varför Vårgårda till exempel ligger sämre till behöver man grotta ner sig och analysera just den kommunen.

”Inget vi är stolta över”

Kommunalrådet för Centerpartiet i Vårgårda Bengt Hilmersson har försökt att förstå vad skillnaderna mellan kommunerna beror på och en förklaring enligt honom kan vara att i de ligger industrier i de områden som är ligger sämst till i statistiken.

– Det här är inget vi är stolta över men det kan bero på olika saker.  Industrifaktorn kan ha betydelse för att det är fortfarande fler män än kvinnor som jobbar i industrierna, säger Bengt Hilmersson.

Gör ni något för att skapa förändring?

– Ja, vi gör om vår Likabehandlingsplan och sen har vi också chefskurser till våra kommunanställda. Men statistiken handlar om alla som arbetar inom kommunerna och inte bara kommunanställda därför kan de förändringar vi skapar vara en del i helheten.

Så många procent mer är männens medelinkomst jämfört med kvinnors i din kommun

Ale – 25 %

Alingsås – 28 %

Bengtsfors –19 %

Bollebygd – 28 %

Borås – 31 %

Dals-Ed – 18 %

Essunga – 26 %

Falköping – 25 %

Färgelanda – 22 %

Grästorp – 27 %

Gullspång – 21 %

Göteborg – 25 %

Götene – 29 %

Herrljunga – 26 %

Hjo – 25 %

Härryda – 29 %

Karlsborg – 27 %

Kungälv – 30 %

Lerum – 29 %

Lidköping – 28 %

Lilla Edet – 25 %

Lysekil – 27 %

Mariestad – 26 %

Mark – 27 %

Mellerud – 19 %

Munkedal – 23 %

Mölndal – 26 %

Orust – 27 %

Partille – 27 %

Skara – 31 %

Skövde – 25 %

Sotenäs – 31 %

Stenungsund – 31 %

Strömstad – 15 %

Svenljunga – 31 %

Tanum – 26 %

Tibro – 25 %

Tidaholm – 24 %

Tjörn – 34 %

Tranemo – 34 %

Trollhättan – 26 %

Töreboda –24 %

Uddevalla – 25 %

Ulricehamn – 29 %

Vara – 28 %

Vårgårda – 34 %

Vänersborg – 21 %

Åmål – 22 %

Öckerö – 33 %

Källa: Ratsit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.