Kränkningar på nätet och sociala medier kan vara svåra att komma åt rättsligt. Den nya lagen om olaga integritetsintrång har lett till nio domar i tingsrätten. Foto: TT

Lagen mot hämndporr har börjat leda till domar

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet infördes en ny lag mot kränkningar på nätet: olaga integritetsintrång. Och det har lett till nio tingsrättsdomar. Bland annat i Borås där en man dömts till nio månaders fängelse efter att ha spridit en film med sin före detta partner på en porrsajt.

Det är nyhetsbyrån Siren som undersökt vad den nya lagen gett för effekt. Nio personer har hittills dömts i tingsrätt. Och vid det senaste månadsskiftet fanns brottsrubriceringen med i 130 förundersökningar runtom i Sverige.

– Det är en klar förbättring. Men det är fortfarande lite tidigt och jag skulle gärna vilja se fler fall i högre instanser och prejudicerande fall, allra helst i högsta domstolen då luckorna i lagen kanske kommer visa sig. Till exempel hur man tolkar det här med vad som kan anses ge allvarlig skada, säger Ängla Eklund som är IT-jurist och ordförande för Institutet för juridik och internet.

Två fall i Västsverige

I Borås tingsrätt dömdes i september en man till nio månaders fängelse enligt den nya lagen. Han lade ut en film på en känd porrsajt efter att ha blivit svartsjuk när han uppfattade att hans före detta partner, som han också har barn ihop med, inlett en ny relation.

Mannen dömdes för grovt olaga integritetsintrång vilket är det första fallet i Sverige där någon döms enligt den grövre graden.

Och i Hovrätten för västra Sverige dömdes i somras en Lysekilsbo enligt lagen efter att ha lagt ut kränkande bilder av en 12-årig tjej på Instagram. Mannen som är i 30-årsåldern dömdes även för våldtäkt mot barn och utnyttjande av barn för sexuell posering med påföljden fängelse i fem år och sex månader.

Nya problem i framtiden

Ängla Eklund tror att det i framtiden kommer utkristallisera sig om lagen ändå måste förtydligas för att fall inte ska hamna mellan stolarna trots allt.

– I framtiden kan det kanske handla om spridning av annan typ av information, men det är svårt att sia om vad det skulle kunna handla om.

Även om mediefokuset handlat mycket om så kallad hämndporr så har lagen inte bara tillämpats när det gäller uthängning av sexuell information utan gäller även spridning av misshandelsfilmer.

– Det är bra att lagen börjat tillämpas och den täppte till vissa hål som vi tidigare hade svårt att tillämpa befintliga lagar på, säger Ängla Eklund.

Lagen om olaga integritetsintrång

I januari 2018 blev olaga integritetsintrång ett nytt brott, och det gör det straffbart att sprida vissa integritetskänsliga bilder och uppgifter när detta leder till allvarlig skada. Tidigare prövades dessa gärningar ofta genom förtalsbestämmelsen som har en så kallad åtalsbegränsning vilket gjorde att många ärenden lades ner och inte ledde till åtal.

• Bestämmelsen handlar inte enbart om det som i folkmun kallas hämndporr, det vill säga när en före detta partner sprider exempelvis nakenbilder på nätet som en hämnd mot den före detta partnern.

• Det handlar allmänt om att göra det brottsligt att sprida kränkande bilder eller uppgifter på nätet av människor i en utsatt position eller om sådant som anses särskilt integritetskänsligt.

• Det kan exempelvis handla om att lägga ut bilder på personer från olycksplatser.

• Det gäller även om man sprider bilder på en person som blivit utsatt för ett allvarligt brott eller en uppgift om någons hälsotillstånd.

• Straffen kan variera mellan böter eller fängelse i högst två år och för grovt olaga integritetsintrång kan det bli frågan om fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Källa: Ängla Eklund, ordförande för Institutet för juridik och internet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.