I Vänersborg finns Sveriges största flyktingförläggning, 899 platser. När SVT Västnytt besöker boendet är Salemkyrkan på plast för att dela ut kläder. Alla nyanlända får en uppsättning var, sedan får de köpa flera plagg för fem kronor styck.
– I Bibeln står det att du ska göra för andra vad du vill att andra ska göra åt mig, det här är ett sätt för en enkel kille som jag att göra det, säger Sven-Åke Andersson, som tillsammans med andra församlingsmedlemmar samlat in och delat ut kläder i ett års tid.
Badtofflor i minusgrader
De berättar att det var kaos i början, men att de nu fått struktur på det hela. Och viljan att skänka är stor, när Västnytt är där bär ett par in stora plastsäckar med fynd de gjort när de rensat ur sin villa. Men behovet är också stort.
– En del kommer i badtofflor och shorts även när det är minusgrader, de har ingenting. Till nästa vecka kommer 40 helt nya människor och det talas om att 300 personer till ska komma. Men allt är så osäkert, det går ju inte att förutse, säger Sven-Åke Andersson samtidigt som han räcker en täckjacka åt en man från Syrien.
– Jag kom hit för några dagar sedan, och jag hoppas på en bra framtid här, säger mannen på stapplande engelska.
Förslag om ytterligare 260 platser
Men vissa människor har varit här betydligt längre, en del i upp till ett år. Samtidigt har Migrationsverket tecknat avtal med andra företag om ytterligare 260 platser för asylsökande i Vänersborg. Det har fått politikerna att reagera.
– Nej nej nej, det går inte, säger kommunalrådet Marie Dahlin (S) och viftar avvärjande med händerna när vi möter henne utanför Vänersborgs kommunhus. Hon understryker flera gånger under intervjun att det absolut inte handlar om att kommunen inte vill ta emot nyanlända, nyligen höjde med siffran från 50 personer till dagens 170.
Det som istället är problemet är att människor blir fast på Restad gård. I de gamla anrika tegelbyggnadnerna, och de mer nybyggda lägenheterna som är avsedda för boende under utredningstiden blir folk kvar i upp till ett år i väntan på en kommunplacering, det vill säga att en kommun tar emot dem med ordnad lägenhet och kontakt på Arbetsförmedlingen.
– I stället blir de här människorna vårt ansvar, har de barn ska de gå i skolan här och det är vi som ska ordna svenskundervisning för dem. Och vi klarar inte av den mängden, reda nu bryter vi mot lagen eftersom alla inte får det antal timmar SFI som de ska ha, säger Marie Dahlin.
Kommunen är kritisk
Hur många det handlar om som Vänersborgs kommun ska hjälpa utöver de man har avtal om och får ersättning från staten för kan hon inte svara på. Men både hon och före detta kommunalrådet moderaten Gunnar Lidell upplever situationen som akut, och i brevet pekar man på att:
”Migrationserket behöver idag inte samråda med kommunen vid etablering eller utökning av asylboende. (...) Kommunen ställer sig utifrån rådande omständigheter mycket kritisk till ytterligare asylplatser utöver de 900 på Restad gård.”
Nu vill politikerna i Vänersborg ha en ändring. De hoppas att migrationsminister Morgan Johansson (S) ska besöka dem snart. Marie Dahlin viftar inte längre avvärjande med händerna.
– Morgan, kom hit! är hennes budskap.