Foto: SVT

Läkare skrev ut 1500 morfintabletter – patient tog sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Jesper, 21, dog efter att ha fått utskrivet nästan 1.600 morfintabletter på kort tid. Nu har ännu en patient dött efter att samma läkare skrivit ut närmare 1.500 tabletter.

I flera reportage har SVT Nyheter Väst i ett samarbete med Göteborgs-Posten avslöjat hur Jesper Östling, 21, fick utskrivet nästan 1600 morfintabletter vid en vårdcentral i Göteborg, trots att han samtidigt vårdades för missbruk. Kort därefter hittades han död i familjens sommarstuga.

SVT Nyheter Väst och Göteborgs-Posten kan nu avslöja att samma läkare, efter Jespers död, varit inblandad i en liknande händelse.

Fallet Jesper

Det handlar om en patient som i flera år medicinerats med oxikodon efter en whiplashskada. Oxikodon är ett kraftigt smärtstillande, morfinliknande och starkt beroendeframkallande läkemedel.

Ville minska sin dos

Av vårdcentralens Lex Maria-anmälan framgår att patienten önskade minska sin morfindos. Så ska dock inte ha skett. Efter flera besök hos läkaren och förnyelser av recept fick patienten istället tillgång till mycket stora tablettmängder.

Den tredje juni 2016 skrev läkaren ut nästan 1500 oxikodontabletter med motiveringen ”så att patienten skulle klara sig över sommaren”.

Elva dagar senare fick vårdcentralen meddelande om att kvinnan avlidit. Hon hade använt tabletterna för att ta sitt liv.

Åke Blixt är kirurg och tidigare verksamhetschef vid Spine center i Göteborg. Han har lång erfarenhet av behandling av ryggsmärta och är starkt kritisk till förskrivningen.

– Det är ju närmare en årsförbrukning som läkaren har skrivit ut på en gång. Det är rätt anmärkningsvärt minst sagt. Det är så aningslöst att jag kan överhuvudtaget inte förstår det.

Läkaren misstänks för brott

Efter Jesper Östlings död delgavs läkaren misstanke om vållande till annans död alternativt tjänstefel, en utredning som fortfarande pågår. Läkaren fick också omfattande kritik av Inspektionen för vård och omsorg som granskade fallet. Inom Närhälsan tog man fram nya riktlinjer för att förhindra liknande händelser. Trots det har läkaren alltså än en gång skrivit ut mycket stora tablettmängder till en patient som senare avlidit.

– Vi ser jätteallvarligt på det. Det är oerhört tragiskt att två människor mister livet men också att det är två överförskrivningar, säger Cathrine Thanner som är primärvårdschef vid Närhälsan.

Läs mer: Läkaren: ”Kände inte till de nya riktlinjerna”

Läkaren har tillsammans med sina chefer kommit överens om att skicka in en ansökan till Socialstyrelsen om att dra in läkarens rätt att förskriva narkotiska preparat. I väntan på Socialstyrelsens beslut kommer läkaren inte att ha någon patientkontakt.

Läkaren har avböjt att medverka i intervju med hänvisning till förundersökningssekretess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet