Ordningsvakter håller fast Joakim Lamotte på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Joakim Lamotte och Kristofer Lundberg, ordförande för Vänsterpartiet i Angered, har polisanmält varandra. Foto: Privat

Lamotte och Lundberg (V) i bråk – polisanmäler varandra för misshandel i Göteborg

Publicerad

Slag, sparkar och en stulen mobiltelefon. Åsikterna om vad som egentligen hände i helgen i samband med den propalestinska demonstrationen i Göteborg går isär. Nu har journalisten Joakim Lamotte och vänsterpartisten Kristofer Lundberg polisanmält varandra.

Anledningen till mötet mellan Lamotte och Lundberg, ordförande för Vänsterpartiet i Angered, var att Lamotte ville få till en intervju med politikern. Men sedan går historierna om vad som egentligen hände isär.

Enligt Lamotte har han utsatts för misshandel och blivit bestulen på sin mobiltelefon och väska av Lundberg.

– Jag gick fram och presenterade mig och frågade om jag fick ställa frågor. Då lackade han ur totalt och ville stjäla min telefon, säger Joakim Lamotte.

Det är inte första gången du hamnar i konflikter. Hur kommer det sig att just du hamnar i den här typen av situationer?

– Jag vet inte. Jag är inte rädd att ge mig in i olika miljöer och ställa frågor till personer som kanske upplevs som farliga. Jag backar inte för sånt, jag har aldrig gjort det. Jag som journalist måste kunna få ställa frågor utan att bli misshandlad och rånad, säger Lamotte.

Delade bilder av händelseförloppet

Lundberg, å andra sidan, menar att det var Lamotte som attackerade honom.

– Han var offensiv och aggressiv när han ställde frågor och jag svarade med att vända ryggen till och gå därifrån och då trycker han upp en kamera i ansiktet på mig. När jag får undan hans hand så angriper han mig, säger Kristofer Lundberg.

Enligt Kristofer Lundberg har han demonstrerat på Gustaf Adolfs torg i snart ett år – och någonting liknande har aldrig tidigare inträffat.

– Vi har demonstrerat här fredligt, utan provokationer och aggressiva angrepp, säger han.

Nu har Joakim Lamotte anmält Lundberg för misshandel och stöld – och Lundberg, i sin tur, har anmält Lamotte för misshandel.

Det är inte bara dessa två som har olika syn på situationen – också på sociala medier delas olika bilder av vad som hänt och båda parter har mötts av stöttning och hat.

Händelsen utreds av polis som stöld och två fall av misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.