Foto: SVT

Lång väntan på skydd för flickor som utsätts för hedersförtryck

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjer innan de flickor som är beredda att lämna sina familjer där de utsätts för hedersförtryck kan garanteras säkerhet. Polisen vittnar om att de har kontakt med flera flickor som väntar på besked.

Det saknas resurser i Borås för att hjälpa de flickor som utsätts för hedersförtryck enligt polisen, vilket P4 Sjuhärad var först att rapportera om.

Det rör sig om brottsrubriceringar som våldtäkter och psykiskt- och fysiskt våld, berättar polisen. Flickor som lever under förtryck med kulturella föreställningar om kön, makt och sexualitet. Så kallat hedersförtryck som flera gånger lett till mord när flickor försökt lämna sina familjer.

– Helt plötsligt sitter det en flicka på polisstation och behöver akut hjälp. Är det en person under 18 år så krävs resurser som inte finns. Vi kan inte garantera deras säkerhet om de gör en anmälan helt enkelt, berättar Peter Karlsson, chef för polisområde Borås.

Flera flickor väntar på besked

Är personen över 18 år så är vägen mot säkerhet enklare, men är personen under 18 så krävs helt andra resurser.

– Då behöver socialtjänsten kopplas in och de måste garanteras säkerhet när de väl gör en anmälan. Det är där det har brustit, socialtjänsten har, vad jag  tror, inte haft resurserna. Det rör sig om flickor som måste flytta och aldrig mer kan komma tillbaka och behöver skyddad identitet, det är inte gratis.

– Vi har kontakt med flera flickor som sitter och väntar på att få besked om garanterad säkerhet, först när de får signal om det kan de anmäla.

”Måste vara garanterade säkerhet när de anmäler”

Polisens uppdrag är att bekämpa brott, men vad det gäller just hedersförtryck eller våld, är det svårt.

– Det är ofta svårt med bevisföring i de här fallen och det blir ord mot ord. Men bara för att det inte blir rättsliga påföljder så innebär det inte att det inte har hänt. Och flickorna måste ha en garanterad säkerhet.

Vad behöver polisen för att förbättra sin del av arbetet?

– Det är främst en utökad kunskap om hedersförtryck och våld, men vi behöver även bli bättre på att utreda brottsfallen, säger Peter Karlsson.

”Känner inte igen den beskrivningen”

Anna-Lena Sellergren, förvaltningschef för Individ- och familjeomsorgsförvaltningen, vet att antalet anmälningar om barn i hedersförtryck ökat. Men känner inte igen polisens beskrivning att de inte kan komma i säkerhet.

– Jag känner inte till att det skulle vara svårt att få platser för de barnen från vår sida.

Det är Individ- och familjeomsorgsförvaltningen som tar emot socialtjänstens anmälan och utreder vad de utsatta flickorna ska ha för insatser.

Hur lång tid tar en utredning?

– Det ska gå skyndsamt, men max fyra månader, svarar hon och hävdar att det inte är kö för utredning eller för barnen att få hjälp.

Hedersrelaterat våld

  • Hedersrelaterat våld och förtryck har sin grund i kulturella föreställningar om kön, makt och sexualitet.
  • I hederstänkandet står idéer om oskuld och kyskhet i fokus och familjens rykte och anseende ses som avhängigt flickors och kvinnors faktiska eller påstådda beteende.
  • En nationell kartläggning pågår för att utreda hur många ungdomar som i dag lever under hedersförtryck i Sverige.

Källa: Relationsvåldsenheten i Borås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.