– Jag tror inte någon stulit kamerorna för att man vill åt dem i sig. Det finns en stor kritik mot rovdjursförvaltningen i Sverige och den tar sig tyvärr olika uttryck. Det handlar mer om en markering om att vi inte hade där att göra, säger Nelly Grönberg.
I höstas köpte länsstyrelsen i Västra Götaland in 30 viltövervakningskameror för ca 7000 kronor styck för att bättre kunna kartlägga och inventera lodjursstammen i länet. Ett behov som är stort eftersom milda vintrar gör snöspårsinventeringen otillräcklig.
Känslig fråga
Kamerorna kan även användas för att studera vargar vilket var fallet i mitten av januari när två kameror monterades upp i trakterna av Grimserud i Bengtsfors kommun. Länsstyrelsen ville då ta reda på om ett nytt vargrevir etablerats i området. Spårarna pratade med personer som gav klartecken att sätta upp kamerorna på platsen, men efter någon vecka blev en olåst vägbom plötsligt låst och länsstyrelsens spårare upptäckte att kamerorna var borta.
– De här kamerorna skulle bara sitta uppe i två veckor, sen skulle de tas ner och bilderna analyseras, säger Nelly Grönberg.
Är rovdjursfrågan så här känslig?
– Ja det är den absolut. Det är den här typen av känslor på många platser i dag och vi möter dem hela tiden.
Kamerorna DNA-märkta
Nelly Grönberg är besviken över händelsen som nu är polisanmäld. Kamerorna har hon inget större hopp om att få tillbaka men uppger ändå att de är DNA-märkta och därför lätt kan härledas.
– Det är en tråkig utveckling. Rovdjursfrågan är svårjobbad och vi försöker samarbeta med de personer som ser djuren i skogen. Men det kommer alltid finnas enskilda personer som är missnöjda, säger Nelly Grönberg.