Förra veckan gick flera västsvenska kommuner ut och uppmanade invånarna att spara på vattnet. Det gällde bland annat Färgelanda, Uddevalla, Munkedal och Sotenäs. Och trots regnet i helgen vill Länsstyrelsen varna för en eventuell torr sommar.
– Det är jättebra att det regnat i helgen, det har kommit 20 millimeter men då får man komma ihåg att ungefär 30 procent av det regnet har redan avdunstat, resten det spolas snabbt bort eller sugs direkt upp av växtligheten, säger Tor Segerbo.
Mest drabbade: Kustkommuner och östra Skaraborg
Han menar att vi måste vara försiktiga med vattnet vi använder och tänka på att det kan bli restriktioner framöver.
– Det är framför allt våra kommuner på västkusten som blir hårt drabbade och som kan påverkas av att fler kommer och semestrar på västkusten. Även östra delarna av Skaraborg kan det bli problem, det såg vi 2018 och 2019 i grundvattennivåerna.
Nyckelartar hotade
Sommaren 2018 var ett år som slog hårt på grundvattenivåerna i Sverige och det gjorde att 2019 också var hårt drabbat. På Länsstyrelsen är man orolig över ännu en torr sommar som får förödande konsekvenser.
– Det värsta scenariot är att vi får en långvarig torka. Det kan till exempel få långgående konsekvenser för nyckelarter, försvinner de kan även andra viktiga arter försvinna, säger Tor Segerbo.