Som vi har berättat tidigare finns det flera skönhetssalonger i Göteborg som utger sig för att ha legitimerad sjukvårdspersonal, trots att så inte är fallet.
Två av klinikerna där personalen ljuger om sin utbildning håller även kurser i bland annat injektionsteknik, där eleverna efter utbildningen får ett certifikat för att jobba med injektionsbehandlingar på salonger.
När SVT Nyheter Västs reporter utger sig för att vara intresserad av att gå en av dessa kurser får vi veta att den kostar 20.000 kronor och att allt material ingår. Utbildningen tar två dagar.
– Alla klarar kursen på två dagar utan problem, säger salongsägaren när vi ringer henne.
Men går man denna kurs får man inte jobba med de mest kända märkena inom branschen. Vill man även ha ett certifikat som gör att man får jobba med dessa produkter, får man betala 10.000 kronor extra.
– Om ni vill jobba med alla produkterna utan problem, så får ni gå kursen för 30.000 kronor, sedan kan ni jobba med Restylane och Juvederm, säger salongsägaren.
Inget köp utan leg
Men när vi kontaktar återförsäljarna för Restylane och Juvederm är de tydliga med att de endast säljer sina varor till salonger där man har legitimerad sjukvårdspersonal, något som salongen i fråga saknar.
Båda företagen säger att salongen i fråga själva inte får lov att köpa deras produkter och att det inte går att ge ut något certifikat för att få lov att köpa deras produkter, om det är så att personen i fråga saknar en sjukvårdslegitimation.
LÄS MER: Så gjorde vi granskningen
Måste finnas ansvarig läkare
Sara Safashad jobbar för företaget Galderma, som bland annat producerar fillerprodukten Restylane. Hon åker landet runt och anordnar utbildningar i injektionsbehandlingar för salongsanställda.
För att få lov att köpa Galdermas produkter måste personalen ha gått deras utbildningar, och kravet är att man är minst sjuksköterska och att det finns en ansvarig läkare.
– Det är jätteviktigt att man har den grundutbildningen. Vi anser att det här handlar om människors hälsa och vi anser att det är endast medicinsk utbildad personal som kan utföra den typen av behandlingar, säger Sara Safashad.
Branschen är ”vildvuxen”
Eftersom det inte är reglerat i lag vem som får ge filler- och botoxinjektioner har det blivit fritt fram för var och en att starta en salong och ge injektionsbehandlingar.
LÄS MER: Dessa krav ska du ställa på skönhetssalonger
Några av marknadens största aktörer har själva försökt att inrätta etiska regler och riktlinjer, bland annat genom att införa egna certifieringar: Behandlarna måste vara legitimerad sjukvårdspersonal och klinikerna ska ha en ansvarig läkare som snabbt kan hjälpa till ifall en komplikation uppstår.
Men att följa de etiska riktlinjerna eller ansluta sig till branschorganisationernas certifieringar är frivilligt, och oseriösa aktörer kan utan problem fortsätta med sin verksamhet.
– Man har låtit branschen reglera sig själv, och så har det blivit så här. Finns det ingen trädgårdmästare så blir det vildvuxet och det har det blivit nu, säger Ulf Samuelsson, plastikkirurg och en av intitiativtagarna till Estetiska Injektionsrådet, en branschorganisation som jobbar för att injektionsbranschen ska bli mer reglerad.
Använder kycklingfiléer
På en av salongerna där olegitimerad personal lär ut injektionsteknik får eleverna lära sig att sticka på kycklingfiléer. Salongen i fråga är en av klinikerna i granskningen som har personal som ljuger om att de är sjuksköterskor och kräver inte något medicinsk grundutbildning av eleverna för att få gå kursen.
LÄS MER: Skönhetssalongerna lurar sina kunder
När vi konfronterar kliniken vill de inte ställa upp på en intervju men säger att man samarbetar med en läkare när man håller kurserna. Vi får dock inte något fullständigt namn på läkaren, så det går inte att kontrollera detta. Salongägaren säger att hon har en sjuksköterskeutbildning från sitt hemland och den anställde säger att hon har kommit in, men inte hunnit börja på sjuksköterskeutbildningen.
Och kycklingfiléerna, de används bara någon timme av utbildningen.
– Det var så vi blev utbildade. Det är för att kunna känna hudlager. För det är ganska tunn hud på en kyckling, säger personen. Det är bara nån timme med kycklingfiléer. De kan inte börja sticka på en gång på människor.
Tränar på stickdynor
Men när vi tar kontakt med andra utbildare, både på salonger och på sjuksköterskeutbildningar, är det ingen som känner till att man tränar injektioner på kycklingfiléer.
Carina Sparud Lundin, proprefekt och lektor på sjuksköterskeutbildningen på Sahlgrenska akademin, säger att hon aldrig hört talas om övning på kycklingfiléer.
– Vi har aldrig tränar aldrig våra studenter stick- och injektionsteknik på kycklingfiléer eller liknande material och har aldrig gjort. Det finns en uppsjö av stickdynor och liknande material på marknaden som de kan träna på, säger hon.
”Det är förfärligt”
Även Sara Safashad på Galderma blir förvånad när hon hör om kycklingfiléerna. På hennes utbildningar får eleverna träna på demomodeller, tillsammans med en en certifierad tränare.
– Alltså, det är förfärligt att man inte tar människors hälsa på större allvar än så. När vi utbildar personal så använder vi vanliga människor. På kycklingfiléer är det ju självklart inte samma vävnader, kärl och nerver som man har i ett ansikte, säger hon.
MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter
Fakta: Detta är fillers och botox
Fillers
Fillers är ett samlingsnamn på medicintekniska produkter som injiceras under huden för att addera volym, ändra ansiktets konturer och för att fylla ut rynkor.
Fillers får vem som helst ge, ingen medicinsk utbildning krävs. Däremot finns branschens egna etiska riktlinjer som säger att man bör ha en medicinsk utbildning.
De kan till exempel användas för att få större läppar.
Fillers påverkar inte musklernas rörlighet.
De flesta fillers har en tillfällig effekt och bryts ned av kroppen, men det finns även permanenta alternativ.
Botox
Botox är ett läkemedel och rekvirera (köpa) får bara vissa medicinska yrkesgrupper göra.
Det finns ingen lag som reglerar vem som får gebotox, och enligt Socialstyrelsen kan vem som helst utföra botoxinjektioner,utan att ha någon medicinsk utbildning. Däremot finns branschens egna etiska riktlinjer som säger att man bör ha en medicinsk utbildning.
Botox är ett muskelavslappnande medel som tillfälligt minskar muskelns rörlighet.
Botox injiceras i muskulaturen under huden.
Botox används bland annat för att motverka rynkor, migrän och svettningar.
Botox är ett nervgift, men är ofarligt i mycket små doser.
Botox räknas som ett läkemedel.
Fakta/Så gjorde vi granskningen
Vi har besökt alla skönhetssalonger i tre olika områden i Göteborg: Vasastan, Angered och området kring Kungsgatan.
Vi har utgett oss för att vara kunder intresserade av filler- och botoxinjektioner och frågat om salongerna ger sådana behandlingar, vem som utför behandlingarna, vilken utbildningen de som ska ge behandlingen har och vad det kostar.
Den personal som påstod att de var sjuksköterskor eller läkare har vi sedan kontrollerat mot Socialstyrelsens legitimationsregister.
Resultat:
- Antal salonger som ger botox/fillers: 31
- Antal salonger där personal utger sig för att vara sjukvårdspersonal trots att de inte är det: 5
- Vi hittade dessutom en felaktig filosofie doktorstitel.
- Vi fann också två personer knutna till salonger som av personalen presenterades som läkare. En av dessa var sjuksköterska och den andra saknade svensk legitimation.