En pojke i färgglad tröja och röd hjälm åker på en elscooter längs en gata, med röda radhus i bakgrunden. Det är en solig dag och omgivningen är grönskande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Lundgren på NTF Väst oroas över att så många unga inte använder cykelhjälm när de kör elsparkcykel. Foto: NTF

Larmet från NTF: Barn på elsparkcyklar struntar i hjälm – olyckorna ökar

Publicerad

Många barn struntar i hjälmen och det är inte ovanligt att man skjutsar kompisar. Nu larmar NTF Väst om farorna med att barn använder elsparkcyklar till skolan och på fritiden.

– Oroande, säger Malin Lundgren på NTF Väst.

Många struntar i hjälm eller skjutsar varandra. Flera felbeteenden bland barn framkommer i en studie som Sveriges Nationella Trafiksäkerhetsförbund (NTF) genomfört under augusti och september i år.

I studien observerades 720 förare i tio städer, bland annat Göteborg och Trollhättan.

– Det vi kunde se är att det finns väldigt många som struntar att använda cykelhjälm, säger Malin Lundgren på NTF.

Endast 43 procent av barnen under 15 år använder hjälm, enligt studien. Av de som är 15 år eller äldre var det bara 5 procent.

Ökat med flera hundra procent

Olyckor med elsparkcykel bland barn under 17 år har ökat med flera hundra procent på bara fyra år – från 107 stycken 2020 till 867 förra året.

Även om det inte finns något lagkrav, rekommenderar NTF att alla som använder elsparkcykel använder hjälm för att undvika allvarliga skador.

– Det är inte roligt att få en allvarlig skada på huvudet. Därför vill vi öka kunskapen om hur man kan skydda sig på bästa sätt, säger Malin Lundgren.

Stort ansvar på föräldrarna

Mindre barn brukar ha hjälm på sig. Utmaningarna är störst i högstadiet, enligt NTF. Här bär föräldrarna ett stort ansvar.

– Som förälder måste man prata med sitt barn, vara med sitt barn, se hur de kör. Det är viktigt att man följer upp att barnen har på sig hjälmen, det är en kärlekshandling att se till att de använder hjälm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.