Elkabel och man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Redan 2027 når vi toppen av möjligheten att mata in mer el i Göteborg”, säger Lars Edström, vd på Göteborg Energi Nät. Foto: SVT

Larmet: Risk för elbrist i Göteborg – hotar företagens omställning

Publicerad

Behovet av el ökar när stora företag ställer om till fossilfritt i Göteborg. Det ökade behovet riskerar att gå snabbare än vad elnäten hinner med att bygga ut.

Behovet av el i Göteborg kommer att kraftigt öka i och med industriernas omställning till fossilfritt enligt prognoser från Göteborg Energi, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera om.

I dagsläget är både elnätet och den regionala elproduktionen otillräcklig för att möta behoven som uppstår när exempelvis Volvo bygger ut sin verksamhet med en batterifabrik i Torslanda.

Risk att nätet slås ut

Inom de närmsta 10-12 åren beräknar Göteborg Energi att elbehovet i kommunen kommer att öka med omkring 600 MW, vilket är lika mycket som används i hela Malmö vid en och samma tidpunkt en kall vinterdag.

– Om vi inte vidtar åtgärder så kommer det bli en överbelastning i nätet och då kan det hända, precis som det kan hända i ditt vägguttag om du stoppar in för mycket apparater. Då går säkringen och då blir det mörkt, säger Lars Edström, vd på Göteborg Energi Nät.

Ökad lokal elproduktion

I dag är knappt 30 procent av elen i Västra Götaland regionalt producerad, vilket enligt rapporten Framtidens elförsörjning i Västra Götaland av Västra Götalandsregionen och Svenskt kraftnät behöver ökas till 60 procent till 2030 för att det ska finnas en chans att möta behoven.

Det ska uppnås med havsbaserad vindkraft men också på kort sikt med hjälp av gasturbiner och kraftvärmeverk.

Dessutom behöver elnätet byggas ut om det ska kunna gå att överföra den nya elen dit den behövs men det kan ta lång tid för ett utökat elnät att komma på plats, enligt Göteborgs Energi. Därför behövs andra lösningar så länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.