En man och en kvinna från Västsverige har dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Fallet har tidigare varit uppe i tingsrätten där mannen frikänts och kvinnan dömts på en åtalspunkt men frikänts från en annan.
Hovrätten väljer att skärpa straffet och dömer dem båda till villkorlig dom och dagsböter på 4.000 respektive 5.000 kronor.
Brotten ägde rum 2013 och 2014, men kvinnan har sedan tidigare ett djurförbud som delgavs i slutet av 2011. Då skulle kvinnan så fort som möjligt göra sig av med sina hästar.
Istället flyttade kvinnan till en annan gård och fortsatte ha hästar, som vanvårdades till den grad att de självdog eller blev tvungna att avlivas.
Ponny på foder vanvårdades till döds
Förundersökningsprotokollet i fallet är på 500 sidor och beskriver en gård där paret fött upp hästar och även haft hästar på foder.
– Jag hade dåligt samvete för ponnyn som gick hemma hos oss och inte gjorde något och trodde att hon skulle få det bättre hemma hos XX, säger en ponnys ägare, som lämnat den till paret på gården på foder, i ett förhör.
Istället fick ägaren ett telefonsamtal från en djurklinik som talade om att de fått avliva ponnyn på grund av undernäring. När ägaren åkte ut till gården upptäckte hon flera andra vanskötta hästar och en gård ”i misär”.
Även Länsstyrelsen uppmärksammar gårdens skick och de vanskötta hästarna vid sina besök, men det utfärdade djurförbudet ignoreras av kvinnan, som fortsätter äga hästar.
”Länsstyrelsen gör bedömningen att din djurhållning varit bristande under många års tid och att du har försummat vården av dina djur och har åsidosatt djurskyddslagens grundläggande syfte att förebygga lidande, såväl fysiskt som psykiskt” skriver Länsstyrelsen i ett beslut om djurförbud från 2010.
Polis och veterinär ryckte ut till gården i mitten av 2014 och omhändertog de 15 hästar som fanns på gården, på beslut av Länsstyrelsen.
Kommer strunta i djurförbud
Hovrätten gör bedömningen att paret drev gården tillsammans, men att kvinnan har haft en ledande roll.
Kvinnan hävdar i förhör att hon inte förstod innebörden av djurförbudet, och att hon drabbats av olika sjukdomar som gjort att hon inte kunnat ta hand om hästarna.
– När man lever ett liv med ständiga smärtor, hemma, efter att ha varit en karriärs- och kunskapstörstande person så betydde det ideella ofantligt mycket för mig, men till och med det har ni lyckats ta ifrån mig, skriver kvinnan i ett mejl till Länsstyrelsen.
Även den dömde mannen blev diagnostiserad med en sjukdom under den aktuella tidsperioden.
”Allt på gården fallerade med foder, stängsel m.m. Minst av alla gjorde XX som var så sjuk att hon inte kunde bära en spann vatten”, berättar mannen i förhör.
Mannen säger även i förhör att om han får djurförbud kommer han att skita i det, för han har haft hästar hela sitt liv och kan det här med hästskötsel.
Så vanvårdades hästarna:
Ponny 1: Mycket mager och med kraftigt uppstickande ryggrad, markanta revben och uppsvälld buk. Fick avlivas efter omhändertagande. Vanvården ska ha pågått under lång tid före avlivningen och dödsförloppet ska ha varit förenat med lidande.
Ponny 2: Hos paret på foder. Avled i samband med fölning och lades död under en presenning på gården. Hovrätten fastställer att det är utrett att paret har brustit i sin dagliga tillsyn genom att inte tillkalla veterinär i samband med fölningen och de komplikationer som uppstod.
Häst 1: Gammal häst som har svårt att resa sig på egen hand. Räddningstjänst har fått komma till gården för att få upp honom.
Ponny 3: Beskrivs i en rapport som mycket mager. Självdör senare, dödsorsak oklar.
Ponny 4: Behandlas för kolik och veterinär vill avliva direkt av djurskyddsskäl med hänvisning till dess lidande och på grund av dålig prognos. Kvinnan vägrar och tar med hästen till djursjukhus där den ändå avlivas.
Ponny 5: Har vid inspektionen en uppsvälld buk, tovig och glanslös päls och overkade hovar. Ryggraden sticker upp och hästen har inte tillgång till foder. Vid omhändertagandet av hästarna har den haft svårt att resa sig och haft ett skadat bakben. Hästen avlivades samma dag. Hästens tillstånd tyder på att den inte har haft tillräckligt med foder.
Ponny 6: Har ett diande föl och är kraftigt avmagrad. Avlivas 2013. Veterinären har bedömt att det rört sig om ett lidande, men har inte kunnat uttala sig om orsaken till hästens tillstånd berott på att man inte hade behandlat hennes tänder eller på att hon hade ett diande föl.
Häst 2: Treårigt halvblodssto. Pälsen matt med kala fläckar. Har knappt någon muskulatur och går vingligt. Enligt kvinnan har stoet ingen aptit.