Malin Hemberg, rektor, framför förskolan Skogsgläntan i Lidköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Max tolv barn i Lidköpings småbarnsgrupper

Uppdaterad
Publicerad

I Lidköping minskar nu förskolorna barngrupperna för de allra minsta till max tolv barn.

– All forskning visar att det blir mycket lugnare sammanhang för mindre barn, säger rektor Malin Hemberg.

Redan 2016 kom Skolverket med ett riktmärke på 6-12 barn för grupper med 1-3-åringar. Inte helt lätt för kommunerna att uppnå. Men det är just för att närma sig det målet som Lidköping under en treårsperiod ställer om sitt arbetssätt.

– Det blir ett lugn och pedagogerna får mer tid för barnen, säger biträdande rektor Sara Falk.

Målet i Lidköping är att grupperna för 1-2-åringarna ska innehålla max tolv barn 2021. Detta under fem timmar om dagen, 9-14. Skolverkets mål gäller alltså även treåringar. Men Lidköping begränsar det till barn mellan 1-2 år.

Statsbidrag

En morot är också att det betalas ut statsbidrag till kommunerna. 30.000 kr per barn som grupperna minskas med. Lidköping har tidigare legat något över riksgenomsnittet när det gäller barngruppernas storlek.

Just nu varierar gruppernas storlek mellan nio och tolv barn när det gäller 1-2-åringar på de fyra förskolor i Lidköping som Malin Hemberg ansvarar för, Ågårdsskogens förskola, Skogsgläntans förskola, Saleby förskola och Norra Härene förskola.

Hör mer om hur det fungerar i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.