Foto: Wikimedia commons

Lidköping spårar smittkälla i vattennät: ”Högsta fokus”

Uppdaterad
Publicerad

Från en vecka till en annan hade nivåerna av tarmbakterien e-coli mångdubblats i Lidköpings vatten – och än vet man inte varför. Jakten på en smittkälla i kommunens vattennät är nu högsta fokus, berättar Linda Lundström vid kommunen.

– Det är illa. Det är därför vi går ut och larmar, säger hon.

Preliminära provsvar på Lidköpings vatten visade på halter 20 gånger högre än för vad som anses vara drickbart.

– Vi tar prover varje vecka, och det var på en regelbunden kontroll vi upptäckte det, säger Linda Lundström, förvaltningschef vid Teknisk service i Lidköpings kommun.

Trots att provsvaren endast var preliminära valde man att omedelbart gå ut med en kokningsrekommendation till kommunens invånare, berättar hon. Vad det är som orsakat smittan vet man inte i nuläget.

– Vi har inte de här problemen i vårt nät i vanliga fall, så det känns som att det är något som har hänt i nätet, säger Linda Lundström.

Högsta fokus

Till skillnad från den spridning av e-colibakterier som ägde rum i Lerums vattennät i somras tror man inte att smittan har med låga grundvattennivåer att göra, förklarar hon.

– Vi har hela Vänern som vattentäkt, så vi har inte haft de här problemen med vattennivåerna i sommar. Så jag tror inte det har med vattennivåerna att göra.

I stället jobbar man från teorin att det rör sig om en isolerad smittkälla, som till exempel en avloppsläcka in i dricksvattnet. Men Linda Lundström vill inte spekulera i vad källan kan vara förrän den är hittad.

– Vi försöker spåra smittkällan, det är högsta fokus på det nu.

”Minst en vecka”

Boende i Lidköping och Grästorp rekommenderas att koka sitt vatten innan man dricker det. Men det går bra att duscha i.

– Vi behöver ta reda på fakta. Men så länge folk fortsätter att koka sitt vatten så går det bra att dricka det.

Hur länge kommer man att behöva koka sitt vatten?

– Vi räknar med minst en vecka. Det finns en risk för att det blir längre. Det är svårt att säga någonting innan vi vet vad det är. Om vi tar bort smittan i nätet så kan man desinficera smittan med klor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.