Anders Ridderström förespråkar att man köper en bra lie som man kan ha resten av livet. Foto: SVT

Lien ska rädda svenska ängsväxter

Uppdaterad
Publicerad

Många svenska ängsväxter riskerar att försvinna eftersom man slår gräset på ängarna innan växterna fått gå i blom och släppa frön. På Botaniska trädgården hölls det i dag en kurs där deltagarna fick lära sig att slå med lie.

– Lieslåtter ökar kraftigt i Sverige och det är på grund av insikten av att många växtarter är på väg bort idag, säger Mats Havström

som är vetenskaplig intendent på Botaniska trädgården i Göteborg.

På söndagen hölls det en slåtterkurs på Botaniska trädgården i Göteborg. Syftet var att bevara ängsmarkerna som finns där.

– Vi vill återuppta skötseln på ett traditionellt sätt av våra ängsmarker, säger Mats Havström som är vetenskaplig intendent på Botaniska trädgården.

Kursen handlar om artbevarande. Den biologiska mångfalden är hotad på grund av igenväxtning.

– Det är vanliga hederliga svenska ängsväxter som håller på att bli utrotade, säger Anders Ridderström, ansvarig för ängsgruppen på Naturskyddsföreningen i Göteborg och fortsätter.

– Det är bland annat slåttergubbe och mormors nattmössa. De håller på att bli utrotade på grund av att man slår gräset på alla ängar innan någonting får gå i blom och släppa frön.

Slår sönder stjälkar

Enligt Mats Havström slår en grästrimmer ofta sönder stjälkar och blad, vilket bara vissa arter överlever.

– Det är de triviala arterna som vi egentligen inte är ute efter att bevara som överlever den behandlingen.

Men många som provar att använda en lie gör fel och det blir jobbigt. Då tar de en grästrimmer istället.

– Det är viktigt att lära sig att göra rätt från början. Om man gör det på rätt sätt är det faktiskt lättare och effektivare att arbeta med lien än en trimmer, säger Mats Havström.

Härlig känsla

Även för den som inte har stora arealer åkermark kan en lie vara en god investering menar Mats Havström. Man kan odla en liten plätt ängsmark på delar av villatomten. Där sår man svenska ängsarter för att bevara de arter som har anpassats till vårt klimat under tusentals år.

– Det är en härlig känsla att gå ut på morgonen och slå av sitt gräs alldeles tyst och samla ihop det och ge det till sin kanin. Då har man sitt eget lilla kretslopp i sin villaträdgård, säger Mats Havström.

Det är viktigt att man tar upp det som man slår, annars kan det bli för mycket kväve i marken.

Slå en gång per år

Traditionellt slår man ängarna en gång per år. Man lät det växa upp och sedan slog man det normalt i juli. Om man är sugen på att köpa sig en lie är det enligt Anders Ridderström viktigt att satsa på kvalitet från början.

– Ska du ha en lie, orv (träskaftet), bryne och hammare går det lös på ett par tusen kronor, men då har du en lie för resten av livet. Den kan du ställa in efter din egen kropp, efter armlängd, efter rygglängd och du kan gå upprätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.