De tre männen häktades av Norrköpings tingsrätt i går, och de är på sannolika skäl misstänkta för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt osann försäkran. Enligt Norrköpings tidningar är de tre 55, 25 och 23 år gamla.
Flera platser
I ett pressmeddelande berättar myndigheten att tillslag skett på ”flera platser i Sverige” och att det är kopplat till ”omfattande organiserat fusk vid det nationella högskoleprovet”. Presskommunikatör Niklas Ahlgren bekräftade att man gjort ett tillslag mot en lägenhet i Norrköping under helgen.
-Det har skett en insats som har med högskoleprovet att göra, mer vill jag inte säga, sade han.
Gårdagens häktningsförhandlingar skedde till största delen bakom stängda dörrar, och fallet omgärdas av sträng förundersökningssekretess.
– Jag är överraskad. Under de 18 månader som vi granskade detta såg jag inga tecken på att polisen eller andra myndigheter jobbade med frågan och att komma åt problematiken, säger Samir Bezzazi tidigare reporter på SVT Nyheter Väst, numera på Uppdrag granskning.
”Hemlighetsmakeri”
-Det har varit så mycket hemlighetsmakeri runt det här att inte ens ordinarie poliser känt till det här fallet under helgen, säger advokat Mikael Abrahamsson, som representerar den 55-årige mannen, till Norrköpings tidningar.
Tillslaget gjordes av nationella insatsstyrkan tillsammans med Ekobrottsmyndigheten och den lokala polisen. Enligt Norrköpings Tidningar har sammanlagt över sju miljoner kronor av männens tillgångar också tagits i beslag. Som skäl anges de fodringar staten har på männen. Delar av dessa tillgångar är kontanter som togs i beslag vid gripandet.
– Jag tror att detta kan innebära slutet på den här typen av fusk under högskoleprovet. Eftersom polisen nu skickar en stark signal att man inte accepterar detta och att man faktiskt kan åka dit, säger Samir Bezzazi.
Nekar till brott
Hur männen ska ha fått tag på de rätta svaren till högskoleprovet och sålt dessa vidare vill Ekobrottsmyndigheten inte gå in på. De häktade nekar till brott.
Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet, säger i en skriftlig kommentar till TT att det är ”mycket tråkigt” att det organiserade fusket vid högskoleprovet fortsätter.
”Men det är positivt att fler myndigheter nu gör gemensam sak för att komma åt problemet. Fusk på högskoleprovet är oacceptabelt”, skriver hon.