– Man måste hålla isär två saker. Corona ger en rad kortsiktiga konsekvenser för Liseberg. Men det här handlar om en långsiktig investering, säger Andreas Andersen sedan kontraktet med byggföretaget NCC blivit klart under torsdagen.
Redan 2013 började planerna på hotell och vattenpark att skissas, och 2016/2017 gav kommunfullmäktige grönt ljus.
– Projektet står helt på egna ben. Den finansieringsmodell vi lagt fram innebär att projektet inte är beroende av parkens kassaflöde, säger Andereas Andersen.
Säljer av tillgångar
Dels har nöjesparken tagit upp stora lån, dels säljer man av en rad tillgångar som mark (till Volvo) och byggnader.
Corona har drabbat nöjesparken hårt. Bara i år räknar Liseberg med en förlust på cirka en halv miljard kronor. Andreas Andersen säger att man för en dialog med regeringen om riktade stödpaket som kan mildra smällen något, och anser att åtgärderna som tvingade parken att stänga var oproportionerligt hårda.
– Vi har en robust ekonomi som innebär att vår överlevnad inte hotas av ett enstaka år som detta. Men corona har lett till att vi tvingas sälja av fler tillgångar än vi planerat för att klara vattenparken. Bland annat tänker vi sälja vår campingverksamhet, säger Andreas Andersen.
Ett måste att satsa stort
Så varför har man inte lagt de storslagna planerna på is en tid, när nöjesparkens intäkter i princip upphört? Enligt Andreas Andersen är det på sikt ett måste, en överlevnadsfråga.
– Vi driver verksamhet i en bransch som förändras extremt snabbt. Vi hör till de tio största nöjesparkerna i Europa. Alla våra konkurrenter bygger hotell och expanderar till helårsverksamhet med mera. Vi måste göra samma sak. Vi har inget val.
Klart först om flera år
Den nya vattenparken ska stå helt klar om fyra år. Den ska heta ”Oceana” och kommer att få en egen entré.
– Vattenparken ska vara integrerad med nöjesparken, men vi tänker oss att man som besökare kanske vill ta nöjesparken en dag och vattenparken en annan, säger Lisebergs informationschef Julia Vasilis.