Det var i början av året som entreprenören Bert Karlsson dömdes för tre fall av bokföringsbrott och fick 50.000 kronor i dagsböter och villkorlig dom. Asylbolaget Jokarjo AB, där Karlsson är VD, fick också en företagsbot på 50.000 kronor. Det som till en början såg ut att bli böter på 5.000 kronor för försenade årsredovisningar under totalt tre år slutade i tingsrätten efter att en privatperson anmält Jokarjo AB. Det gjorde att Bert Karlsson surnade till och anmälde 1.500 västsvenska företag hos polisen i Skara i mitten av mars.
Ville skapa debatt
Vid anmälningstillfället berättade Karlsson att det inte handlade om att sätta dit andra företagare utan att det var Ekobrottsmyndigheten han ville komma åt.
– Jag ska göra det omöjligt för myndigheten att hantera. Det ska bli intressant att se hur det går, sa Bert Karlsson till Skaraborgs Läns Tidning.
Anmälningarna skickades sedan vidare till Ekobrottsmyndigheten i Göteborg och kammaråklagare Carl Bergström som i normala fall får in en dryg handfull ärenden per dag. Men trots den stora mängden har de redan hunnit titta på en tredjedel av de företagen som Karlsson ansåg var försenade med sina årsredovisningar.
– Vi har har tittat på runt 500 ärenden och 300 av dem har vi kunnat skriva av. Runt 75 fall kommer vi gå vidare med en utredning, säger Bergström.
”Stasimetoder”
Att myndighetens regler skulle vara ”Stasimetoder” håller inte Bergström heller med om som istället menar att de får anmälningar från flera håll.
– Det är inte bara privatpersoner som anmäler. Mer vanligt är det att vi får in anmälningar från konkursförvaltare eller från Skatteverket, säger Bergström.
Samtidigt förklarar Bergström också att om en årsredovisning har blivit mer än tre månader försenad är de skyldiga att utreda det på Ekobrottsmyndigheten.
– Bokföringsbrott av normalgraden är ett brott som faller under allmänt åtal och vi har då skyldighet att inleda förundersökning om förutsättningar för detta föreligger.
Extra åklagare till hjälp
Till hjälp har Bergström fått hjälp av ytterligare åklagare, även administrativ personal. Vid anmälningstillfället trodde han också att det skulle väcka reaktioner bland oroliga företagare. Men hans telefon har mestadels varit tyst sen han fick anmälningshögen på sitt bord.
– Det hör verkligen inte till vanligheterna att vi får in så många anmälningar. Och jag trodde nog att fler oroliga skulle höra av sig men det har faktiskt varit hyfsat lugnt. Om ett halvår är vi nog klara med att gå igenom anmälningarna, säger Bergström.