Tonåringar som testat alkohol eller droger löper ingen stor risk att börja begå typiska tonårsbrott, visar studien. Foto: arkivbild TT

Liten risk att unga som använder droger blir kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som tidigt testat alkohol eller droger löper ingen stor risk att hamna i kriminalitet i tonåren. Det är heller inte särskilt sannolikt att man börjar använda mer droger. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Forskarna har följt 2 300 tonåringar i fyra olika kommuner i Sverige på individnivå, från att de började årskurs 6 till att de gick på årskurs 2 på gymnasiet.

Syftet med studien var att undersöka om alkoholdrickande och droganvändning leder till ett kriminellt beteende hos tonåringar. Tidigare forskning har ofta gett intryck av att det finns en stark koppling mellan att berusa sig eller använda droger och att senare utveckla ett kriminellt beteende, menar forskarna.

Men risken att under högstadieåren övergå till ett kriminellt beteende var i den här studien obefintlig.

– Vi har sett att de ungdomar som berusningsdricker eller tar narkotika inte löper en stor risk att övergå till typiska ungdomsbrott som stöld och skadegörelse, säger Russell Turner, doktorand i socialt arbete och en av studiens författare.

Inget upptrappat beteende

Sannolikheten att ungdomar under årskurs 7–9 utvecklar ett upptrappat beteende när det gäller att dricka sig berusade och använda droger visade sig också vara låg.

– Vad vi har sett i studien är att det inte finns något självklart samband mellan att man har berusat sig eller tagit illegala droger och att man skulle fortsätta. Av de som använder droger är det vissa som fortsätter, men det är många som inte gör det, säger Russell Turner.

Riskfyllt att börja tidigt

Studien visar dock på ett tydligt samband, nämligen att de som börjar väldigt tidigt med brott löpte högre risk för att fortsätta vara kriminella.

– De som gjort brott när de gick i sjuan löpte dessutom större risk att övergå till alkohol- och drogbruk senare i tonåren.

Russell Turner hoppas nu att studien ska användas för att kunna diskutera förbyggande insatser för dessa unga människor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.